Jak už napovídá exotické jméno, Assao Gampana je doma nejen v Česku, ale také ve Francii. Medicínu vystudoval v Praze a pak ve studiu pokračoval v Francii, kde také pracoval.

Assao Gampana je zkušený gastroenterolog s více než dvacetiletou praxí, z toho deset let působil ve Francii a následně dvanáct let v České republice. Je členem francouzské a české společnosti pro gastroenterology.

Gastroenterologická ambulance provádí diagnostické a terapeutické endoskopické vyšetření trávicího traktu, poskytuje péči o pacienty s onemocněním jater, slinivky, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva.

Podle Assao Gampany je důležité ke každému pacientovi přistupovat individuálně a udělat si na něj dost času. „Nejdřív mu vysvětlím, jaké vyšetření nebo zákroky v jeho situaci přichází v úvahu. Také jaká při tom podstupuje rizika. Pak jsem připravený mu odpovědět na všechny otázky. Sdělím mu svůj odborný názor a doporučení, ale rozhodnout se musí sám.

Na nikoho nenaléhám a vždy respektuji rozhodnutí pacienta," vysvětluje sympatický lékař Assao Gampana svůj přístup k pacientům, kteří za ním dojíždí nejen z celého okresu Bruntál, ale také z Opavska.

„Pokud někdo třeba spěchá na autobus, tak svůj výklad zkrátím. Pokud někdo naopak žádá podrobné informace, aby se mohl kvalifikovaně rozhodnout, tak při tom nekoukáme na hodinky," doplnil Assao Gampana, co čeká pacienty v jeho gastroenterologické ambulanci.

Pacienti se často obávají endoskopických vyšetření. „Pokud to klinický stav dovolí, snažím se jim v této oblasti dát možnost aplikace uklidňující injekce nejen u koloskopií, ale i u gastroskopií. V tom případě je nutné přijít s doprovodem, pacient musí navíc počítat s hodinovou observací v naší ambulanci," uvedl Assao Gampana, který může pacientům nabídnout kromě citlivého přístupu a odborných znalostí také moderní přístrojové vybavení.

Ambulance koupila například novou endoskopickou věž. „Ta nám umožní detekci, charakterizaci a resekci nativně neviditelných neoplastických lézí, které mohou být prekancerozní," představil Assao Gampana přístroj, který dokáže například odhalit různá nádorová onemocnění v počátečním stadiu a následně umožní i jejich léčbu.

Kromě gastroenterologických onemocnění jícnu, žaludku, střev, jater nebo slinivky má Assao Gampana ještě jednu neobvyklou specializaci: estetickou medicínu. Je zvláštní v tom, že není určena nemocným, ale těm, kteří z nějakého důvodu potřebují upravit své tělo, jako třeba modelky nebo lidé s nadváhou.

„Jsem členem nejen gastroenterologické společnosti, ale také francouzské společnosti estetické medicíny. Každý výrobce nebo dealer vám bude tvrdit, že právě jejich přístroj nebo přípravek je to nejlepší na zhubnutí. My si s kolegy na lékařských kongresech vyměňujeme poznatky, která metoda prokazatelně funguje z hlediska estetické medicíny.

Je to velmi zajímavý obor, ale v poslední době se už věnuji především gastroenterologii," uzavřel Assao Gampana.