Navzdory věku je také zdatný sportovec, který se nadchl pro obdivuhodný turistický výkon. Před sedmi lety si pan Kafka vzal do hlavy, že podnikne na etapy pěší túru kolem celé České republiky. Každá etapa představuje pět až jedenáct dní pochodu.

Podél hranic chodí dodnes a závěrečné finále už má na dosah.

Při svých pohraničních túrách je nenápadný osamocený chodec, který šlape jen pro vlastní potěšení. Bez sponzorů a pozornosti médií. Na závěr si nechal náš pohraniční region, na který se obzvlášť těší, protože v Krnově žije jeho neteř. Dosažení cíle ve Vrbně pod Pradědem s ním oslaví i jeho sestra Helena Rusková, pravidelná dopisovatelka Deníku.

„Jako turistka nesahám bratrovi ani po kotníky. Každé jaro a podzim vyráží na další etapu, která mívá kolem 180 kilometrů. S krosnou na zádech chodíval denně kolem třiceti kilometrů, ale s přibývajícím věkem si po sedmdesátce denní dávky už trochu snížil," prozradila na svého bratra Helena Rusková. Před pěti lety se vydala s manželem z Vrbna po modré značce bratrovi naproti.

Osamocený poutník

František Kafka začínal svou pouť v Hřensku. „Došel jsem kolem severních hranic až do Vrbna, ale pak jsem si uvědomil, že mi roky přibývají a asi by nebylo rozumné nechávat si nejtěžší horské etapy, jako třeba Krušné Hory, až na konec. V příštích letech jsem proto pokračoval opačným směrem podél západních, jižních a východních hranic republiky.

Loni jsem došel do Karviné. Už brzy se v Jeseníkách můj pomyslný okruh uzavře," představil svůj obdivuhodný turistický výkon František Kafka.

Nejraději nocuje ve stanu, jen výjimečně si dopřeje pohodlí penzionu. Stravu si připravuje na plynovém vařiči. „Nosím s sebou maličký stan pro jednoho. Zejména v horách to bývá napínavé, zda se mi podaří najít místo na nocleh dřív, než se setmí," prozradil František Kafka, který o dlouhé cestě kolem hranic snil už dávno, ale čas si na ni našel až v pětašedesáti jako čerstvý důchodce.

Dnes začíná túra na Krnov a Vrbno

Právě dnes (v úterý 3. září) dorazí vlakem do Karviné a zahájí závěrečnou etapu pochodem do Bohumína. Po prvním noclehu se vydá přes Dolní Benešov a Kravaře do Opavy, kde přenocuje. Do Krnova bude v pátek pokračovat po cyklistické stezce. Na návštěvu neteře a poznávání krnovských atrakcí si vyhradil sobotu.

V neděli se po turistických trasách vydá přes Ježník směrem na Město Albrechtice. Z rozhledny Dvě věže na Hraničním vrchu by si chtěl prohlédnout Krnovsko, Albrechticko i Polsko pěkně z výšky. „Nespěchám, takže to asi vezmu přes Zlaté Hory do Vrbna oklikou, ať víc poznám Jeseníky," dodal František Kafka s tím, že své plány přizpůsobí aktuálnímu počasí.

Dávná inspirace

Je možná nejstarší turista, který okruh zvládl, ale určitě ne první. V letech 1970 až 1973 pořádal Český svaz turistů slavný etapový pochod po hranicích České republiky.

„Tohoto pochodu, který byl mou hlavní inspirací, se zúčastnila moje sestřenice, ale moc informací k tomu nemám. Tehdy to šla organizovaná skupina turistů, kteří měli doprovodný vůz se zavazadly. Když jsem dorazil do Starého Města pod Sněžníkem, náhodou jsem zahlédl na radnici pamětní desku s mapkou a letopočty. Dokonce ani starosta nevěděl, jakou událost připomíná.

Až jeden pán, se kterým jsme se dali do řeči, si vzpomněl, že tu v sedmdesátých letech startoval i končil tento známý etapový pochod po hranicích. Deska dodnes ukazuje, kolik toho ušli v jednotlivých letech," uzavřel František Kafka.