Místo pro letošní gastrofestival bylo podle organizátorů skvělá volba hlavně kvůli jedinečnému prostředí, které Karlova Studánka nabídla.

„Jen se podívejte kolem. Je to tady nádherné. A ten vzduch. Navíc jsme si objednali skvělé počasí, takže se nám to opravdu povedlo,“ pochvalovala si v sobotu na akci koordinátorka projektu Ema Havelková.

ŠÉFKUCHAŘ NA SCÉNĚ

Na akci mohli návštěvníci vidět na hlavním pódiu kulinářské umění Miroslava Kaliny, profesionálního šéfkuchaře, který vlastní luxusní restauraci v Praze, a který je známý z porotcování televizní kulinářské show MasterChef Česko.

Ke svému vaření si na pomoc vzal i známou herečku a moderátorku Veroniku Arichtevu, která programem provázela. Kalina vařil podle krajových receptů z Moravy a Slezska, a tyto pokrmy pak lidé dostali k ochutnání.

K jídlu toho bylo na festivalu ale daleko více, i když už to třeba nebyly výhradně slezské speciality. V dalších stáncích nabízeli prodejci nejrůznější pokrmy.

JE LIBO PŠTROSÍ GULÁŠ?

Celá Karlova Studánka byla posetá stánky s dobrotami všeho druhu; od masa přes kukuřici, grilovanou zeleninu až po sladké borůvkové knedlíky nebo palačinky.

Lidé mohli ochutnat i třeba pštrosí guláš nebo steaky se zapečenými křepelčími vejci. Ve stáncích byly ke koupi také sýry a mléčné produkty od regionálních farmářů.

Roman z Holasovic, který přijel na gastrofestival se svou partnerkou Romanou, si trochu posteskl nad nemožností parkování, ale jinak byl s festivalem spokojen: „Nějaké speciality jsem ochutnal, takže jsem spokojen. Koupili jsme i nějaké bylinné kapky. Partnerce se líbí, že jsou tady hlavně regionální potraviny a výrobky.“

SBÍRKA NA DOBROU VĚC

Lenka Tichá z Moravskoslezského Kočova letos byla na gastrofestivalu poprvé: „Je tady spousta lidí, na hodně věcí se stojí fronty. Ale počasí je skvělé, zábava taky. Mám z toho dobrý pocit, i když jsem zatím ochutnala jen málo věcí.“ Kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko? plné krajových specialit, byly k dostání na místě zdarma.

Neopominutelným bodem tohoto gastrofestivalu byla veřejná sbírka na Dominika z Vrbna pod Pradědem, který se narodil s mozkovou obrnou a je odkázán na úplnou pomoc svých blízkých. Peníze pomůžou na přestavbu koupelny, aby byla bezbariérová.

Na celé akci byl doprovodný program i pro děti, kde se kouzlilo, tancovalo a zpívalo nebo se hrály různé hry. Festival zakončil koncert slovenské skupiny Desmod.

Lucie Straková