Krnovské projekty se ucházely o finanční podporu Evropské unie prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd. Projekty byly natolik kvalitně zpracované, že je schválil řídící výbor euroregionu bez jakýchkoliv připomínek.

Komu peníze poslouží

Dotace u všech projektů pokryje pětaosmdesát procent z celkových výdajů, což v praxi znamená, že do Krnova z Evropské unie připutuje na tyto projekty více než půl milionu korun. Krnovské a polské děti se už tak mohou dopředu těšit na letní tábor, hudební a výtvarné workshopy i na společnou výuku vaření.

Už o letních prázdninách Městská policie Krnov ve spolupráci s Městskou policií Hlubčice zorganizuje týdenní českopolský tábor pro pětatřicet dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let s tématikou prevence kriminality. Táboru se stane základnou hasičská zbrojnice Jednotky dobrovolných hasičů města Krnova, kde se děti mohou pobavit nejen v rámci společných her. Dětičky čekají také soutěže a výlety.

Hlavním tahákem ovšem mají být především přednášky a besedy na témata týkající se prevence kriminality a bezpečnosti silničního provozu, kurzy první pomoci a sebeobrany i praktické ukázky z činnosti městské a státní policie. Na tyto aktivity je vyhrazeno téměř jedenáct tisíc Eur.

Poláci se baví s Krnovany

Náplní dalšího projektu je společné tvoření a zpívání předškolních dětí z Mateřské školy Slunečnice Krnov a Mateřské školy číslo 6 z Kandřína-Kozlí (Polsky Kędzierzyna-Koźle). Několikaměsíční akce se uskuteční od září letošního roku do dubna roku příštího. Projekt za více než pět tisíc Eur podpoří Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd částkou 4 440 Eur.

„V průběhu osmi měsíců se uskuteční čtyři českopolské hudební a výtvarné workshopy, dva koncerty a dvě výstavy, které budou probíhat na české i polské straně. Jejich cílem je, aby se děti seznámily s tradicemi a zvyky obou přeshraničních sousedů. Proto budou dílny zaměřeny také na vánoční a velikonoční zvyky,“ uvedl Rostislav Balner z oddělení hospodářského rozvoje a evropských projektů Městského úřadu v Krnově, které pomáhalo žadatelům o dotaci s vytvořením a podáním projektové žádosti.

Vzájemné poznávání zvyklostí je i náplní posledního projektu, který bude v příštím školním roce realizovat Základní škola Žižkova Krnov a gymnázium z Branic. Žáci se seznámí s tradicemi obou národů prostřednictvím chuťových buněk v rámci pravidelné společné výuky vaření ve školní kuchyni školy na Žižkově ulici, která získá díky evropské dotaci nové vybavení.

Součástí projektu jsou také workshopy pro pedagogy a vydání českopolské kuchařky s tradičními a regionálními pokrmy, jejíž křest bude spojen s fotografickou výstavou českých a polských jídel. Co se týče nákladů, z celkových 9 269 Eur uhradí Unie 7 869 Eur.

Hradí dopravu a provoz

Evropské peníze u všech projektů poslouží nejen na úhradu dopravy dětí a dalších nezbytných provozních nákladů souvisejících s realizací projektu, ale také k nákupu potřebného vybavení, které bude sloužit českým a polským dětem i po skončení projektů.

„Dlouhodobý přínos projektů je nesporný, a proto jsem rád, že se v Krnově najdou lidé, kteří se nebojí zodpovědnosti, jež s sebou čerpání evropských peněz mimo jiné přináší,“ těšil se Rostislav Balner.

Za velmi dobrou spolupráci a přístup při přípravě projektů poděkoval Balner především Pavlu Kavickému, Pavlu Zonkovi a Pavlu Moravcovi z Městské policie Krnov, Zdeňku Obručovi a Magdě Košárkové ze Základní školy Žižkova a ředitelce Mateřské školy Slunečnice Marcele Vávrové.