Soutěž Dívka roku je určena pro dívky od 13 do 15 let. Do celostátního finále se probojovala patnáctiletá Renáta Pavlíková z Moravskoslezského Kočova a o rok mladší Marie Glozová z Bruntálu.

Setkání s celebritami

Děvčata prošla základními a semifinálovými koly až do celostátního finále, které se konalo na konci dubna v Jičíně. Tam také dívky absolvovaly týdenní soustředění, na kterém se nejen připravovaly na samotné finále, ale čekala je i různá překvapení. Těmi byla především setkání s nejrůznějšími osobnostmi, celebritami a známými lidmi.

„Například Antonín Duchoslav alias Viki Cabadaj nás učil hrát golf na Konopišti, Miluška Bittnerová, Hanka Kynychová, Braňo Polák a Zbyněk Drda hráli s námi bowling," pochlubila se děvčata. Na uvítacím večírku si dívky nejen zazpívaly s modelkou a patronkou celé soutěže Jitkou Válkovou, Petrem Poláčkem a dalšími hvězdami, ale také si zatančily s Benem Cristovaem.

Renáta Pavlíková

„Moderátor Tomáš Kraus nám kladl všetečné otázky, při kterých jsme se všichni bavili. V Praze jsme také natáčely s Petrem Vojnarem pořad Nikdo není dokonalý," popisovaly Renáta Pavlíková a Marie Glozová. Ale zážitkem pro ně byla i samotná práce a příprava na finále, třeba nacvičování úvodní choreografie s choreografkou a modelkou Kristýnou Sklenářovou.

Pět soutěžních disciplín

Stejně jako při semifi nálových kolech i na celostátním finále soutěžící plnily pět disciplín. První byla zručnost – z keramické hlíny děvčata tvořila ďábla, Renáta zde získala nejvyšší hodnocení. Pak přišel na řadu rozhovor s moderátorem Tomášem Krausem, herečkou Janou Plodkovou a především s pro dívky nezapomenutelným Jirkou Mádlem.

Marie Glozová

Jako třetí byla sestava aerobiku podle cvičitelky. Ve čtvrté, volné disciplíně Renáta zatančila orientální břišní tanec s křídly a vějíři a Marie zpívala píseň Vyznání od Mariky Gombitové. „Pátá disciplína byla módní přehlídka, kde jsme předváděly modely značky Madonna. Tuto disciplínu jsme si obě maximálně užívaly. O naše líčení a účesy se staraly vizážistky a kadeřnice. Připadaly jsme si jako hvězdy. Bylo to příjemné," libovaly si Renata a Marie.

Začátek kariéry

Obě se také shodly na tom, že děvčata tvořila výbornou partu a atmosféra byla úžasná a kamarádská: „Během celého týdne, který je nezapomenutelný, nás vůbec nenapadlo, že na fi nálovém klání bychom měly být velké soupeřky. Pro nás obě byla výhra dostat se do finálového kola této soutěže."

Ani jedna z našich děvčat sice nevyhrála, ale zklamaná nebyla. „Tato soutěž pro mě byla velká zkušenost. Moje vysněná budoucnost je daleko a momentálně mám na prvním místě studium, studuji víceleté gymnázium," řekla Marie Glozová.

Podobně je na tom Renáta. „Tato soutěž mi dala mnoho zkušeností, zážitky, na které nikdy nezapomenu. Po prázdninách nastupuji na gymnázium," uvedla Renáta Pavlíková. Díky této soutěži dívky dostaly nabídky agentur týkající se modelingu.

Marie Glozová

Renáta Pavlíková