Přestože je připravovaná výstavba nových Chráněných bytů v Osoblaze zatím pouze na papíře, několik klientů z Harmonie v Krnově se již v rámci integrace do společnosti přestěhovalo.

Nové Chráněné bydlení by mělo být hotovo až za dlouhé dva roky. Výstavba by měla trvat přibližně od října 2014 do června roku 2015. V obci Osoblaha se však již nyní podařilo získat tři byty, do kterých se už nastěhovali první uživatelé a mohli si začít zvykat na život v jiném sociálním prostředí a městě.

„Vzhledem k tomu, že nový objekt bude vybudován teprve v roce 2015, rozhodli jsme se celý záměr urychlit a klientům jsme nabídli možnost přestěhovat se z ústavního prostředí do typických nájemních bytů v Osoblaze. Tyto byty jsou nedaleko pozemku, který je určen pro výstavbu nového objektu. Klienti tuto možnost s nadšením přivítali a v průběhu měsíce června se přestěhovali do tří samostatných bytů," uvedla Martina Kusová z Harmonie v Krnově.

Zabydlují se v novém domově

Je to již pár týdnů, co si dvanáct klientů Harmonie zvyká na nové bydlení. S novým prostředím v Osoblaze jsou velmi spokojeni.

„Je tady úžasný klid a pohoda, v jednom bytě bydlíme čtyři, nečekáme, až se uvolní toaleta nebo koupelna, v kuchyni si připravujeme snídaně a večeře podle toho, na co máme chuť, s podporou asistentů se staráme o chod celé domácnosti, což jsme dříve znali pouze povrchně.

Osoblaha i její okolí se nám moc líbí, občané Osoblahy se k nám chovají vřele, což nám v novém prostředí hodně pomáhá a povzbuzuje. Děkujeme všem, kteří nám pomohli k tomu, abychom mohli žít stejný život jako vy."

Samotná výstavba nového chráněného bydlení v Osoblaze bude financována z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu ČR. Realizaci projektu intenzivně podporuje také Ministerstvo práce a sociálních věcí, Krajský úřad Moravskoslezského kraje a v neposlední řadě také pracovníci Harmonie v Krnově.

Další stěhování bude pokračovat

Právě na zaměstnancích leží úkol nejtěžší. Samotné stěhování totiž musí být dlouhé týdny dopředu s klienty probíráno a připravováno.

„Ve stávajícím objektu Za Drahou v Krnově ještě zůstává třiatřicet klientů. Do nových sociálních služeb ve Vrbně pod Pradědem postupně odjede bydlet osmnáct osob a patnáct osob zamíří do Rýmařova. Všechna nová bydlení jsou budována v rámci transformace sociálních služeb, což je celorepublikový proces.

V Osoblaze a Vrbně vzniknou novostavby, v Rýmařově se jedná o rekonstrukci stávajícího objektu bývalé mateřské školy," uvedla ředitelka příspěvkové organizace Harmonie v Krnově Miroslava Fofová.

Anna Dohnalová