Na břehu přehrady Slezská Harta, jen pár kroků od vody, stojí Pepa Fiedler a spokojeně se dívá před sebe. 

Tam se právě po hladině vedle sebe ženou dvě štíhlé lodě, poháněné každá dvacítkou pádlujících lidí. Probíhá sprint na dvě stě metrů, v tomhle systému rozjížděk závodí vždy dvě lodě, dokud nezvítězí ta nejlepší posádka.

Pepa Fiedler hned od pohledu připomíná námořního kapitána. Na sobě bílé kalhoty a modře pruhované námořnické tričko, pod nosem důstojný šedivý knírek a na hlavě kapitánskou čepici. A celému tomuhle festivalu dračích lodí na Slezské Hartě velí, letos zorganizoval druhý ročník. „Ať se tu něco děje, je to skvělá zábava, jak pro posádky lodí tak pro lidi, co se přijdou podívat. Počasí nám přeje a lidí tu je spousta. Harta je skvělá přehrada," liboval si Pepa Fiedler.

Dračí loď je štíhlá otevřené kanoe, vpředu je na špici dračí hlava a na zádi dračí ocas. Bubeník na přídi udává tempo dvaceti pádlujícím. Vzadu je kormidelník, ten jediný není člen posádky, toho dodávají pořadatelé posádce spolu s půjčenou lodí.

Do závodů se v sobotu 29. srpna přihlásilo šestnáct posádek z Bílčic, Bruntálu, Dlouhé Stráně, Horního Benešova, Milotic nad Opavou, Roudna, Světlé Hory, Starých Heřminov, přijeli zájemci i ze vzdálenějších míst, z Ostravy, Májůvky a Zbýšova. Někdo potřebuje zažít adrenalin ze soutěžení, ale především je to zábava.

„Posádku jsme skládali kamarádskou, jsme přátelé, šest rodin, co spolu jezdíme na dovolenou. V posádce máme i dvě děti, pro nás je to zábava, spíš projížďka než závod, nejde nám o to vyhrát," řekl Petr Rys z Bruntálu, jehož tým se jmenoval Fosfoři.

Z party přátel byl složen i tým Mimoňů. „Odkud jsme? Odevšad. Stropkov na východním Slovensku, Hradec Králové, Mělník, Rýmařov, Ryžoviště, Brno, Budišov, Roztoky u Prahy a taky Vídeň," hlásili se členové Mimoňů.

Posádky vzaly zodpovědně i přípravu na závody, některé si vyrobily kostýmy, jiné nechaly udělat trička. Posádka Světlohorské Tsunami nastoupila v pořádném parnu se zimními čepicemi s bambulí. Bohové z Májůvky přišli oděni v antickém duchu, v tunikách s věnci na hlavách. A tým z Leskovce si udělal trička s nápisem Milí kraj, milí lidé. Trochu si tak rýpnul do Bruntálu a jejich zubatých žab, které provází slogan Drsný kraj, drsní lidé. Pro bubeníka v nejlepším kostýmu měli pořadatelé zvláštní cenu.

„Je to tady úžasné, je to hezké vidět, že to tady žije a je fajn, že se tu na Hartě někdo stará o takové akce. Mělo by toho být víc," pochválila sobotní závody dračích lodí Marie Sedláčková, která přijela z Opavy.