Celkovou nevyhovující situaci by vyřešil obchvat města, do jeho konečné podoby je ale ještě příliš daleko. Zatím se usilovně pracuje na jeho přípravě. Město se proto rozhodlo postupovat řadou dílčích zlepšení.

„Nehodovost v loňském roce byla na přibližně stejné úrovni jako v roce 2006. S celkovou dopravní situací ale rozhodně nemůžeme být příliš spokojení,“ řekla mluvčí bruntálských policistů Pavla Tušková.

Jako jedno z nejproblematičtějších míst hodnotí motoristé křižovatku I/11 a I/45, což je křižovatka Opavské a Krnovské ulice u tamního supermarketu Penny. „Úprava této křižovatky je naší snahou především z toho důvodu, že jde o nebezpečnou křižovatku. která je také policií vyhodnocena jako nehodový úsek. Smyslem navrhovaných úprav je jednak zajistit možnost plynulého průjezdu křižovatkou po komunikaci I/45 i v době, kdy automobily zde čekají na uvolnění železničního přejezdu a jednak celkové zpřehlednění křižovatky,“ nastínil možnost řešení tiskový mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Město si již nechalo zpracovat tak zvanou dopravně-urbanistickou studii řešení této křižovatky a vedení města v současné době jedná o dalším postupu s investorem akce, kterým je Ředitelství silnic a dálnic České republiky. „Naším cílem je, aby akce byla realizována co nejdřív. V tuto chvíli jde o to, aby akce byla zařazena do investičního záměru Ředitelství silnic a dálnic,“ vysvětlil bruntálský místostarosta Petr Rys.

V nejbližší době by se úprav měla dočkat rovněž křižovatka ulic Revoluční a Květné naproti Komerční banky. I tato křižovatka patří k problematickým. Stavební úřad už zahájil stavební řízení, křižovatka by mohla novou podobu získat v dohledné době.

Komunikace se velkoplošně opravují

Stav některých místních komunikací, ulic a uliček v Bruntále není možné nazvat jinak než jako havarijní. Radnice se proto odhodlala už v loňském roce k jejich velkoplošné opravě. Peníze na ně plynuly částečně z peněz ušetřených za zimní údržbu v mírné zimě. Velkoplošné opravy se týkaly podle plánu například v celkových rekonstrukcí povrchů ulic Sukovy a Havlíčkovy.

Právě stav těchto dvou ulic byl označen jako havarijní po diagnostice komunikací, kterou si město před čtyřmi lety nechalo zpracovat nezávislou odbornou firmou. „Zmíněné ulice neprošly souvislou opravou už dlouhá léta, a také lidé žijící nebo podnikající v této lokalitě dlouhodobě poukazují na potíže, které jim nedobrý stav komunikace přináší. V rámci oprav byl odfrézován zbytek povrchu těchto komunikací a položen povrch nový. Zároveň byly do roviny nového povrchu zarovnány vstupy kanálů a kanalizační vpusti,“ sdělil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Město v letošním roce počítá také s opravou či spíše vybudováním povrchu v části Rýmařovské ulice, a to v úseku mezi křižovatkou s ulicí Zeyerovou a prostorem za bytovými domy. Na opravy tří zmíněných ulic město vyčlenilo dohromady částku 2,6 milionu korun.

Generální opravou prochází už od loňského podzimu Zahradní ulice. Tady se v podstatě v mnohaúsecích nejedná o pouhou oprava, ale o vybudování nové komunikace, a to včetně inženýrských sítí pod ní. Tomuto postupu odpovídají také mnohamilionové náklady.