„Vážené paní pletařky, páni pletaři… máme hotovo! Aniž bychom to čekali, podařilo se nám v rekordním čase uplést nadmořskou výšku naší nejvyšší hory Moravy. Mnohokrát vám všem děkujeme za vaši aktivitu a zájem o tento projekt," poděkovala jedna ze zakladatelek projektu Martina Brachtlová.

Teď ještě zbývá jednotlivé díly od pletařů sešít. Upletené kousky sbírají na adrese Karlovice 143. Neuspíší předčasné dopletení šály i sám pokus o zápis do České knihy rekordů? Původně plánovali organizátoři na konci srpna šálu vynést na Praděd, a tam jí omotat televizní vysílač. „Počkáme do srpna, jak bylo původně naplánováno. Pokud budete mít zájem, rádi vás uvidíme 
30. srpna při slavnostním vynešení a omotání šály kolem vrcholové části Pradědu," pozvala organizátorka Martina Brachtlová.

Šála už upletená je, přesto se hlásí spousta nových pletařek. „Uvažujeme o dalším „veselém" projektu," slíbila Brachtlová.

Momentálně čeká organizátory mravenčí práce. Zaslané kousky šály posbírat, sešít a nakonec ještě zbývá šálu kontrolně přeměřit. Co na to vlastně říkají, že rozpoutali tak masivní kampaň? „Jsme z toho všichni velmi mile překvapeni a je nám líto pletení chtivých pletařek, že jsme jim ukončili zábavu. I když výška Pradědu je hotová, neříkáme, že je konec. Pokračování musíme řádně promyslet. Organizace je poměrně hodně časově náročná," vysvětlila Brachtlová.

Kdo se podívá na webové stránky pro Šálu děda Praděda, ten zjistí, že se do pletení zapojili skutečně pletaři a pletařky z celé republiky. Na webu najdou zájemci seznam pletařů i místo, odkud se přihlásili.

Pletení šály děda Praděda pokračuje

Jelikož byl zájem veřejnosti o pletení enormní, kampaň se rozhodli organizátoři prodloužit.

„Po všech apelacích pletení chtivých popletek pokračujeme v pletení. Praděd je sice pokořen, teď pokoříme český rekord z roku 2006, kterým je 3 060 metrů dlouhá šála. My to dokážeme," řekla za pořadatele Martina Brachtlová.

Stávající pletaři tak mohou pokračovat ve výrobě dalších centimetrů a metrů šály, která musí mít šířku deseti až patnácti centimetrů. Jinak může být z libovolné vlny a libovolně dlouhá. Do pletení se mohou zapojit i noví zájemci, kteří chtějí být u pokusu o překonání rekordu.

„Změna je pouze v hlášení délek. Pořadatelům stačí, když pletaři oznámí své výsledky jednou měsíčně. Poslední den v měsíci prostě nahlásíte celkovou délku vaší šály," uvedla Brachtlová. Plést mohou lidé se šikovnými ručičkami do 30. června. Následně bude nutné šálu posbírat od pletařů, sešít a změřit. „A nebojte se, po uplynutí zmíněného termínu už nevymýšlíme nic," usmívala se pořadatelka a zároveň uchazečka o zápis do České knihy rekordů.