Když městská rada nečekaně odvolala jednatele Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK), veřejnost dala najevo svůj názor Peticí za vodu, pod kterou je 3300 podpisů. Zastupitelům se po marných pokusech nakonec podařilo 25. 2. téma KVaK zařadit na program veřejného jednání.

Co si o aktuální situaci KVaK myslí samotní zaměstnanci, to zatím ještě nikde nezaznělo.

DOPIS ZAMĚSTNANCŮ KVAK ZNÁ JEN RADA

Zaměstnanci KVaK svůj dopis adresovali starostce Krnova Janě Koukolové Petrové a městským radním, kteří jsou současně valnou hromadou KVaK.

„Po zhlédnutí záznamu ze zasedání zastupite|stva města konaného 25. 2. jsme se rozhodli k jednotlivým argumentům vydat následující prohlášení. Vážená paní starostko, dovolujeme si vás požádat, abyste na nejbližším zasedání informovala zastupitele města Krnova o těchto skutečnostech, kterými uvádíme na pravou míru poněkud zkreslené a zavádějící informace poskytnuté jim předsedou dozorčí rady KVaK Jakubem Horáčkem a místostarostou Michalem Brunclíkem," uvedli zaměstnanci KVaK ve svém dopise z 21. března.

Starostka jim ale nevyhověla a dodnes zastupitelstvo o dopise neinformovala.

Někteří zastupitelé se o existenci dopisu zaměstnanců KVaK dozvěděli neoficiálně. Patří k nim i zastupitelka Alena Krušinová (Krnovští patrioti), která požádala starostku Janu Koukolovou Petrovou (ANO) o vysvětlení:

„Koncem března byl paní starostce doručen dopis se stanoviskem zaměstnanců KvaK, na kterém bylo 27 podpisů. Zaměstnanci reagovali na výtky a obvinění, která na zasedání zastupitelstva padala na adresu bývalého vedení KVaKu. Některých pracovníků se to dotklo. Proto se rozhodli podat zastupitelům vysvětlení.

Požádali starostku, aby o jejich vyjádření a postojích informovala zastupitele. Mezi tím se konalo dvakrát zasedání zastupitelstva, ale nic jsme nedostali," shrnula Alena Krušinová situaci zastupitelů a dodala, že dopis už koluje na facebooku, kde někteří z vedení města už na něj reagovali.

ZDŮVODNĚNÍ STAROSTKY: PODPISY JSOU NEČITELNÉ

Proč zastupitelé dopis z KVaK nedostali, aby se s argumenty zaměstnanců mohli seznámit? Starostka potvrdila, že tento dopis skutečně dostala.

„Nicméně neměl takové náležitosti, abychom ho mohli postoupit dál. Neskončil u mě v šuplíku, ale byl projednán v radě. Někteří z vás už ho zřejmě viděli, když koluje na internetu. Pokud je tam naskenován celý, tak mi potvrdíte, že podpisy jsou nečitelné.

Není tam ani adresa, na kterou bychom mohli odpovědět nebo nějak reagovat, když neznáme konkrétní jména. Není tam nic, na základě čeho bychom to mohli posunout dál, případně mohli pisateli odepsat," vysvětlila starostka proč na podnět zaměstnanců KVaK nezareagovala tak, jak ji o to vodaři požádali.

„Ráda si s autory dopisu promluvím, pokud přijdou osobně, ale jinak není komu odpovídat. Pokud bude pisatel chtít, ať to předám zastupitelstvu, tak ať se podepíše," uzavřela starostka.

CO SE ZAMĚSTNANCŮM KVAK NELÍBÍ?

Zaměstnancům KVaK se nelíbí například to, že místostarosta Michal Brunclík (ČSSD) veřejně kritizoval jejich věkový průměr 52 let. Obávají se diskriminace na základě vyššího věku a váží si bývalého vedení za to, že nepropouštělo předdůchodové zaměstnance.

Nelíbilo se jim ani, jak bylo zastupitelstvo informováno o zastaralé infrastruktuře vodovodů a kanalizací, o plnění rezervního fondu, o návrhu na postupné zvyšování cen vody, o smlouvě s doživotní platností na odvoz kalů, o údajně nevýhodné smlouvě s ČEZ a podobně.

.Zdroj: .

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Nečitelný podpis

Werichovi je připisován citát: „Nemysli! Když už myslíš, tak nemluv! Když už mluvíš, tak nepiš! Když už píšeš, tak nepodepisuj! 
A když podepíšeš, tak se nediv!"

Vzpomněl jsem si na něj v roce 1989 jako vojín Varšavské smlouvy, když mi na dovolence kamarádi nabídli podpis petice Několik vět. Souhlasil jsem s každou větou, ale podle přednášky politruků to byl protistátní pamflet, který voják nesmí ani číst, natož podepsat.

Správný postup je nabonzovat kontrášům a estébákům každého, kdo nám Několik vět ukáže. Za Husáka se už za názory nepopravovalo, jen věznilo a šikanovalo.

Měl jsem spoustu čerstvých zkušeností, jak vynalézaví jsou mazáci i důstojníci, když potřebují nějakého potížistu a potenciálního rebela vydusit a usměrnit. Navíc všude byla sovětská vojska, ze kterých šel strach.

Chvíli jsem přemýšlel jako chytrá Horákyně. Že bych to třeba podepsal tajně, ať
 Svobodná Evropa mé jméno prozradí dodatečně, až ukončím službu v armádě, ovládané komunisty a Moskvou. Vojna skončila, ale než jsem se rozhoupal to podepsat, nastal 17. listopad a svoboda k nám dorazila i bez mého autogramu.

Zaměstnanci Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK) dnes zřejmě také stojí před tímto werichovským bonmotem. Nelíbí se jim, jak jejich práci prezentuje zastupitelům a veřejnosti dozorčí rada KVaK i vedení radnice, a chtěli by se bránit.

Zaměstnanci KVaK většinou mají pár let do důchodu. Chtěli by uvést na pravou míru tvrzení svého chlebodárce, který veřejně kritizuje jejich věkový průměr 52 let. O propouštění dříve narozených sice zatím nic nepadlo, přesto řeči o nežádoucím věkovém průměru ve KVaK vyznívají varovně.

Zvlášť když čerstvě omlazená dozorčí rada KVaK už po dvou měsících ve funkci navrhla odvolání jednatelů, kteří KVaK řídili dvacet let.

Krnovští radní si špatně přečetli audit KVaK a omylem usoudili, že jim odvolání jednatelů doporučil i auditor. Zaměstnanci by chtěli oponovat i Jakubovi Horáčkovi, na kterého tito krnovští radní nedají dopustit navzdory petici, ve které 3300 signatářů žádá jeho odvolání z dozorčí rady KVaK.

Rozumím vodařům a kanálníkům, proč jako chytrá Horákyně myslí, mluví, píšou a nakonec se pro jistotu raději podepíšou nečitelně, aby se pak nedivili.