Až po Novém roce přišel den, kdy majitelka náhodou spatřila ležet jakési zvíře v trávě. Z hrůzou si uvědomila, že je to jejich rodinný mazlíček. Mrtvá kočka ležela bezvládně v trávě u potoka třináct metrů od hranice jejich pozemku.

Původně předpokládali, že ji zadávila liška nebo pes, ale pak našli průstřel. Majitele přepadl pocit lítosti a zároveň si pořád kladli otázku proč. „Celé svátky jsme chodili po lese a marně naši kočku volali. Ten střelec se zřejmě ve stejnou dobu cpal bramborovým salátem a koukal na Pyšnou princeznu. Našli jsme naši Lamu až 3. ledna," řekl majitel zastřelené kočky.

Nestandardní použití střelné zbraně proti domácímu zvířeti se rozhodli oznámit na obvodní oddělení policie do Města Albrechtic, pod které Slezské Rudoltice spadají. „Zvíře mělo viditelný průstřel v oblasti předního běhu.

Albrechtičtí policisté případ zdokumentovali a postoupí ho dle věcné příslušnosti kriminalistům do Bruntálu. V případě dopadení pachatele mu hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let," vyjádřila se k případu bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

S oznámením na policii šla majitelka. Obávala se, zda policisté pochopí její lásku ke kočkám a jestli se budou chtít zabývat takovou banalitou.

Policisté ve Městě Albrechticích se ale zachovali velmi profesionálně. „Policisté přesně pochopili, co manželka prožívá a co jsme ke kočce cítili. Jednali s ní citlivě a empaticky jako u psychologa. Bylo vidět, že policisté umí jednat s obětí nebo se svědkem otřesné události," vyjádřil vděk albrechtickým policistům majitel zastřeleného zvířete.

Kdo střílel a jaký mohl mít motiv, teď řeší bruntálští kriminalisté. Život kočky to sice nevrátí, ale držitelům střelných zbraní by tento případ měl pomoct pochopit jaký dopad na psychiku majitelů má odstřel domácích mazlíčků.

Jana Smékalová

Život kočky domácí, která se zapsala v srdcích majitelů ze Slezských Rudoltic, ukončil neznámý střelec.

POZNÁMKA Fidela Kuby: Střílet, nebo ne?

Když má oblíbená kočka zabila mého oblíbeného plcha, byl jsem smutný. Plch má totiž ty nejkrásnější oči, jaké znám. Začal jsem se o tuto problematiku zajímat. Zjistil jsem, jak je důležitá ochrana doupných neboli dutých stromů a jakou funkci mají husté křoviny a ostružiny, které chrání drobné živočichy před kočkami a mývalovci.

Když byl na Slovensku přijat zákon, který myslivcům úplně zakázal střílet kočky, rozjela se i u nás zajímavá diskuse. Dovolím si citovat názor odborníka z myslivecke-forum.cz:

„Je vidět, že lobby pseudoochránců zvířat má opravdu nezanedbatelnou sílu. Kočky by měli střílet všichni a ne jak je to dnes, jen státem povolení lovci. My máme kocoura, a kdyby vylezl za plot a někdo jej střelil, tak bych mu ještě poděkoval, protože kočka, co místo doma chytá myši na poli, je k ničemu.

Ti, kterým jde o dobro přírody, kočky střílí, ať je legislativa jakákoliv. My v ČR máme silnou mysliveckou organizaci, která se bude jistě za naše zájmy rvát do poslední krve, takže se nemáme čeho bát."

Jako opačný odborný názor bych citoval Zdeňka Vaňka z Mysliveckého sdružení Ptáčov: „Hospodářem jsem byl čtrnáct let a postupně jsme od střílení koček ustoupili. Když máte pozemky pro myslivost pronajaté od lidí a potom jim někde střelíte kočku, nedělá to dobrotu. Navíc u nás škody způsobené kočkami nejsou katastrofické."

Jak to vidíte vy?