Šlo o modernizaci a rekonstrukci 140 let starých varhan pro berlínský chrám Santa Afra. Shodou okolností jsou tyto novogotické varhany anglické firmy Hill stejně staré, jako krnovská varhanářská tradice spjatá se značkou Rieger.

„Restaurovali a doplnili jsme ozdobné dřevořezby, nástroj jsme znovu namořili a nalakovali, opravili jsme dřevěné i kovové píšťaly a vybavili jsme varhany moderní elektrotechnikou," popsal zakázku ředitel společnosti Rieger-Kloss Orgelbau Jakub Škrebel.

Jakub Škrbel, ředitel Rieger-Kloss Orgelbau, potvrdil České televizi, že kvůli proluce mezi zakázkami bylo nutné část krnovských zaměstnanců propustit. Do práce se mohou vrátit na jaře, až začnou práce na velkém nástroji pro Čínu za 17 milionů korun.

Když jeho rodina před třemi lety krnovskou varhanářskou fabriku koupila, nacházela se ve špatné ekonomické situaci. Nejtěžší období jí pomohly překonat velké zakázky pro Čínu, kde se ekonomický růst potkal s uvolněním poměrů a výsledkem je výstavba nových kostelů i koncertních síní.

Celosvětový pokles zájmu o nové varhany Rieger-Kloss Orgelbau řeší opravami a modernizací nástrojů, které byly v Krnově vyrobeny v minulém století.

Přesto kvůli odloženým zakázkám došlo ve výrobě varhan k proluce, kterou vedení musí řešit propuštěním části třiceti krnovských zaměstnanců. „Vznikla určitá proluka ve výrově, kterou jsme se rozhodli řešit tak, že jsme část zaměstnanců propustili," potvrdil České televizi Jakub Škrbel a tím, že už na jaře by se všichni měli vrátit zpátky, protože začnou pracovat na varhanách pro Čínu.

V těchto dnech v Rieger-Kloss Orgelbau dokončili přípravu podkladů pro výběrové řízení dalšího projektu v Číně. Jedná se o celodubové varhany se 45 rejstříky a elektrickým hracím stolem. Začátek výroby se předpokládá v únoru 2015 s filnálním dokončením v lednu 2016. Varhany budou stát 17 milionů korun.

.

Varhany pro Berlín stáří: 140 let (vyrobeny v roce 1874)
rejstříky: 38
výrobce: anglická firma Hill
manuály: 3
koncepce: romantická (ladění i estetika)
ovládání: elektromagnetické pneumatické
píšťaly: 4708 kusů (cca napůl dřevěné a kovové)
nejdelší píšťala: přes 5 metrů