Současnou populaci rysa v Jeseníkách zoologové odhadují maximálně na několik zvířat. Přesnější informace by mělo přinést právě mapování, do kterého se mohou zapojit místní lidé, dobrovolníci, lesníci a myslivci. Podobná akce se koná pravidelně i v Beskydech, kde ochranáři mapují hlavně stopy vlků a medvědů.

„Rys ostrovid je silně ohrožený druh. Je to nádherná kočkovitá šelma, která si v jesenických lesích zaslouží žít. Rys pomáhá regulovat srnce a jeleny a udržuje tak v lesích přírodní rovnováhu mezi zvěří a lesem," řekl Miroslav Kutal, vedoucí programu ochrany velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc.

Loni se do mapování stop rysa zapojily tři desítky lidí, s podobným počtem počítají odborníci i letos. Podobné hlídky fungují několik let v Beskydech, kde se do nich podle zástupců Hnutí DUHA každoročně zapojuje stovka dobrovolníků.

První školení dobrovolníků již v areálu Správy CHKO Jeseníky v Jeseníku již proběhlo v závěru minulého týdne, ale zájemci, kteří se chtějí podílet na ochraně a monitoringu rysa, se podle Kutala mohou zapojit i později. Stačí napsat na e-mail: info@selmy.cz.

>> Za posledních deset let dobrovolníci ušli přes 36 tisíc kilometrů a shromáždili více než 900 záznamů o výskytu rysa ostrovida.
>> Do terénu vyrážejí ochranáři s dobrovolníky na běžkách, pěšky či na sněžnicích. Zachycené stopy musejí odborníci v terénu vyfotit tak, aby je mohli posoudit experti.
>> Největší hrozbou pro rysy jsou v celé ČR pytláci.