Chcete poznávat nové lidi, udělat něco pro druhé i pro sebe, odreagovat se od svého povolání, samoty nebo trápení? Staňte se dobrovolníkem. Stačí chtít. Na ničem jiném nezáleží. Hodina týdně stačí.

KATEŘINA NAVŠTĚVUJE PACIENTY NEMOCNICE

Kateřina dochází pravidelně do nemocnice. Není zde zaměstnaná, ani se v nemocnici neléčí. Přichází jako dobrovolnice. Pacientům čte, povídá si s nimi, poslouchá jejich příběhy. Proč se rozhodla stát se dobrovolnicí, si už přesně nepamatuje.

„Nejspíš mne zaujala myšlenka pomoci druhému člověku, udělat někomu den krásnější. Jak významná tato zkušenost pro mne je, jsem ale netušila," vzpomíná na své dobrovolnické začátky dvadvacetiletá Kateřina.

Začala docházet za pacienty do nemocnice. „Výhodou práce dobrovolníka v nemocnici je to, že pokaždé potkáte někoho jiného a máte možnost seznámit se se spoustou zajímavých lidí. Někdo si chtěl povídat o svém zdravotním stavu, o všem, co ho trápí a jaké má obavy.

Jiný chtěl jen mlčky poslouchat příběh, který jsem mu předčítala z knihy. Někdy se mi otevřely neskutečné příběhy a já měla možnost s obdivem poslouchat," uvedla Kateřina. Dobrovolnictví se věnovala rok a půl, před časem se ale z Krnova odstěhovala za prací.

DOBROVOLNICKÉ CENTRUM DIAKONIE

Dobrovolníky pro krnovskou nemocnici, ale také pro Domov pro seniory Krnov a další zařízení i rodiny v Krnově, Městě Albrechticích a v Osoblaze zajišťuje již pátým rokem Dobrovolnické centrum Slezské diakonie.

„Každým rokem spolupracujeme minimálně s padesáti dobrovolníky, kteří dochází za dětmi, lidmi s postižením, za seniory nebo pacienty. Dobrovolníci se mohou v různých sociálních službách setkat s mladými lidmi z různých koutů naší republiky, v letošním roce máme ale také dobrovolníky z Itálie, Španělska, Německa, Ukrajiny a dalších zemí," představila své spolupracovníky koordinátorka dobrovolnického centra Veronika Židková.

„Výhodou dobrovolnické práce je to, že stát se dobrým dobrovolníkem může každý. Nezáleží na věku, na vzdělání, na tom, co umíme, jediné, co je potřeba, je chtít," doplnila.

DOMOV DOBROVOLNÍKY VÍTÁ

Jedním ze zařízení, kam dobrovolníci Slezské diakonie mohou docházet, je Domov pro seniory Krnov v Rooseveltově ulici.

„Uvítali bychom spolehlivé dobrovolníky, kteří by chodili na vycházky a výlety se seniory, kteří rádi poznávají krásy Krnova. V našem zařízení žije spousta osamělých seniorů. Často jim chybí rodiny nebo jiné osoby blízké, které by vyplňovaly převážně volná odpoledne," vysvětlila Tereza Blažčíková, která v domově pracuje jako manažerka kvality.

RADĚJI S MLADŠÍMI, NEŽ S VRSTEVNÍKY

Přestože domov zajišťuje různou nabídku volnočasových aktivit, není podle manažerky kvality možné vyjít vstříc vždy a všem přáním seniorů.

„V domově například žije pán, který by si velice přál odpoledne navštěvovat různé společenské akce, popřípadě si zašel sednout do nějaké zahradní restaurace. Má rád mladé lidi a nechce využít možnosti výletů s jinými našimi klienty. Raději by své radosti a starosti sdílel sám s někým mu blízkým, než se skupinou ostatních seniorů a pracovníků.

Navíc má tento pán velice bohatou minulost, o kterou by se rád s někým podělil. Já této situaci osobně rozumím a uvítáme všechny, kdo by nám chtěli u osamělých seniorů pomoci formou dobrovolnické činnosti, " vyzvala zájemce o dobrovolnictví Tereza Blažčíková.

Kam se obrátit

Dobrovolnické centrum Slezské diakonie můžete navštívit každé úterý v čase od 13 do 16 hodin na adrese SPC N 54 v Krnově nebo můžete pracovníky kontaktovat na telefonním čísle 604 228 199 či emailu: dobrovolnicikrnov@sdk.cz. Centrum má také své facebookové stránky fb.com/dobrovolnicikrnov.

Gabriela Mathiasová