Střelecký dům v Krnově dnes slouží dětem jako Středisko volného času (SVČ) Méďa. Stále je chloubou Krnova a objevuje se v učebnicích architektury jako dílo předního představitele vídeňské secese a individualistické moderny, krnovského rodáka Leopolda Bauera.

Krásu této nemovité kulturní památce vrátila zdařila rekonstrukce ústředního prostoru velkého sálu.

BAREVNOST SÁLU

Hlavním důvodem rekonstrukce sálu Střeleckého domu byla zastaralá nevyhovující elektroinstalace.

Byla to i příležitost opravit štukovou výzdobu a upravit portál s jevištěm. Tato část sálu byla vybudována v sedmdesátých letech, v duchu všeobecného nevkusu této doby.

„Do sálu se nyní vrátila jeho původní barevnost, a to jak na stěny, tak na opravené obložení. Na zdech jsou zpět štukové osmiúhelníkové kazety. Tomuto původnímu interiéru jsme přizpůsobili také portál. Jeho konstrukce byla obložena a upravena tak, aby korespondovala s pilastry a šambránami na stěnách.

Díky tomu nepůsobí rušivě jako dřív," uvedla referentka památkové péče Andrea Šírová.

Šambrána je ozdobný architektonický prvek, který rámuje, a tím zdůrazňuje a pilastr je dekorativní plochý prvek, který evokuje sloup.

NÁVRAT HONOSNÝCH LUSTRŮ

Citlivou rekonstrukci sálu umocnila údržba parket a výmalba loubí, ale třešničkou na dortu je návrat dobového osvětlení.

Dostatečné nasvětlení sálu je nyní zajištěno nejen svítidly na stěnách, ale nově také pěti lustry. „Lustry původně v sále byly, ale nedochovaly se. Ani ze starých fotografií jsme nedokázali přesně specifikovat jejich tvar. Projektantka stavební části Martina Švecová a projektant elektro Zdenek Frýdl proto přišli s několika variantami.

Konečný výběr provedli společně s památkářkami," řekl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek Městského úřadu v Krnově.

Svítidla do sálu pak vyrobila firma Petr Nemlein z Kamenického Šenova, která ručně vyrábí dobová svítidla a má za sebou realizace pro Pražský hrad, zámek Lány nebo hrad Grabštejn.

SPOUŠTĚCÍ KLADKY NA PŮDĚ

„Každý lustr se rozsvěcuje samostatně, ovládání je doplněno o stmívače, které umožňují regulovat intenzitu nasvícení sálu podle potřeby. Při montáži lustrů jsme mysleli také na údržbu, proto byl na půdě instalován kladkový spouštěcí mechanismus, který umožňuje snadnou manipulaci.

Lustr se dá pohodlně spustit na zem, například při výměně žárovky," vysvětlil Vlastimil Štverák a dodal, že rekonstrukci sálu za 2,3 milionu korun provedla krnovská firma Agist systems.

V SÁLE SE UŽ ZASE TANČÍ

Renovovaný velký sál už zase slouží svému účelu. Probíhají v něm mimo jiné tréninky tanečních souborů, zábavná odpoledne pro děti i dospělé, kurzy společenských tanců, ale také konference, školení či přednášky.

„Jsem ráda, že město Krnov podporuje postupnou opravu Střeleckého domu a tím mu alespoň částečně vrací jeho původní podobu, samozřejmě s ohledem na jeho současné využití. Tento přístup oceňují všichni klienti našeho zařízení od těch nejmenších dětí až po seniory, a to hovořím nejen o krnovských občanech.

Všichni, kteří přijedou do Krnova a navštíví naše středisko, tuto nádhernou budovu obdivují," uzavřela ředitelka střediska volného času Veronika Kozlíková.