Do práce se v bruntálské průmyslové zóně dostávají zaměstnanci tamních podniků bezpečněji. Podél frekventované silnice v Zahradní ulici vede nová cesta pro pěší, cyklisty i bruslaře.

Téměř kilometrová stezka začíná ve Skrbovické ulici a vede podél oplocení areálu Správy silnic Moravskoslezského kraje a garáží v Zahradní ulici, kde navazuje na silnici vedoucí až k areálu firmy vyrábějící osvětlovací techniku.

Kousek ještě přistaví

Byla to právě bezpečnost chodců, která přiměla město vložit zhruba dva miliony korun do výstavby vedlejší silnice. Největší pohyb je na cestě při střídání směn zaměstnanců firem podnikajících v Zahradní ulici. Šířka stezky bez krajnic je po celé délce minimálně dva metry.

Je dobře přehledná a při dodržování základních bezpečnostních pravidel by ke kolizím pěších a cyklistů nemělo podle vyjádření města docházet.

„Investice není u konce, v současnosti připravujeme ještě projekt na osvětlení stezky v celé délce trasy," řekl vedoucí oddělení investic a správy majetku města Michal Kafura. Město ještě hodlá cestu přistavět, až vyřeší majetkové záležitosti s majitelem veškerých navazujících pozemků.

„Uvažovali jsme o stezce třímetrové, ale město ve dvou třetinách trasy není majitelem potřebných pozemků a řešení majetkoprávních záležitostí s několika vlastníky by si vyžádalo řadu měsíců. Upřednostnili jsme proto variantu umožňující rychlejší realizaci výstavby, při které nám Moravskoslezský kraj vyšel majetkově vstříc," uvedl Michal Kafura.

Není tedy vyloučeno, že se stezka v budoucnu prodlouží. Už nyní je jisté, že úsek za Správou silnic poslouží také budoucím obyvatelům zástavby rodinných domů Skrbovické ulice.

Novou cestu okolo hlavní silnice v Zahradní ulici si pochvalují také policisté.

„Jakákoli opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti účastníků silničního provozu vnímáme velmi pozitivně. Tyto opatření snižují případné následky u dopravních nehod, zvyšují bezpečnost chodců i cyklistů," vyjádřila se k nové stezce pro cyklisty mluvčí bruntálských policistů Pavla Jiroušková.