Reliéf s výjevy blízkými snad každému vinaři právě vyřezává ve svém bruntálském ateliéru umělec František Nedomlel. A na jeho dílo je opravdu radost pohledět. Pod nápis In vino veritas, neboli ve víně je pravda, zpodobnil vinařské sudy, lis, džber plný vína, džbánky i peň vinné révy. Část reliéfu již vyřezal, na zbytek se chystá.

Nálada ve vinárně

Celkem vzniknou čtyři velké reliéfy. Ten největší už má řezbář rozpracovaný. Měly by vytvořit atmosféru vinárny a zpříjemnit posezení popíjejícím hostům. „Zlatým hřebem reliéfu je vinařský lis. Vinice, lis a sudy, to patří neoddělitelně k sobě. Je to pro vinaře to nejzákladnější, s čím se každodenně potkávají," řekl k tradičnímu vybavení výrobců vín řezbář František Nedomlel.

Pravá strana největšího ze čtyř plánovaných reliéfu je právě před dokončením. Reliéf měří dva a půl metru krát osmdesát centimetrů, takže zabere téměř celý Nedomlelův ateliér. A to k němu brzy přibudou i další kusy, měřící v průměru metr a půl krát metr.

„U těch menších, skoro čtvercových reliéfů, je motiv znázorněn v kruhu, v němž se ztrácí vinná réva. Je to podobné, jako když u vinaře víno mizí při šrotování v lisu," popisoval motivy František Nedomlel. Menší z řezbářských děl jsou zatím na dřevěné desce pouze rozkreslené tužkou. Dřevěnou desku musí řezbář ještě ořezat, aby měla požadovanou velikost.

Vinné hrozny, listy i další jemné vinařské motivy zdobí reliéf, který řezbář Nedomlel vyrábí pro jednu vinárnu.

Letos se dřeva něco nanosí

Manipulace s těžkým dřevem, to není žádná legrace. Už jen proto, že se řezbář Nedomlel vloni podrobil operaci páteře. Musí si dávat při zvedání břemen velký pozor. „To víte, že je to všechno pracovně náročné. Nejen na fyzičku, ale také na přemýšlení," konstatoval řezbář Nedomlel.

Vyřezávání předcházela pečlivá příprava. Své představy umělec nejprve promítl na papír a podle těchto nárysů se nyní při své práci řídí.

Není to jediné tak rozměrově rozsáhlé dílo bruntálského řezbáře. Kromě známé křížové cesty na Uhlířském vrchu v Bruntále je také autorem sochy Hippokrata v životní velikosti pro olomouckou kliniku, kterou vyřezal koncem minulého roku. Podobně velká, více než dvoumetrová, má být i socha pro vznikající park na sídlišti Květná v Bruntále. Sochu Nedomlel vyřeže u příležitosti letošních oslav osmi set let od založení města.

„Času mi mnoho už nezbývá. Socha pro park s erby města Bruntálu a jeho pěti partnerských měst i reliéfy pro vinárnu musí být hotovy do konce června. Takže mám co dělat. Pokud by mi to časově neladilo, naštěstí mám řadu kamarádů, kteří by se chopili alespoň těch hrubých prací," dodal řezbář.

Vinné hrozny, listy i další jemné vinařské motivy zdobí reliéf, který řezbář Nedomlel vyrábí pro jednu vinárnu.