Na zámku v Linhartovech se na několika místech drolí omítka, přestože fasáda nedávno prošla celkovou renovací. Město Albrechtice, jako majitel zámku, požádalo opavské Studio D, jako experta na historické stavby, aby navrhlo řešení.

Výsledkem je projekt, který při veřejném projednávání na zámku prezentoval jednatel Studia D Lubomír Dehner. Jeho přednáška probíhala klidně jen do chvíle, než si vzal slovo albrechtický radní Jan Metzl. Vyčetl Studiu D, že řeší spíš následky než příčiny chátrání fasády.

Příčinou je vlhkost

Architekt Lubomír Dehner ze Studia D a radní Jan Metzl, který je profesí stavař a projektant, nejdřív diskutovali na odborné úrovni jako kolegové z branže. Shodli se, že příčinou chátrání nedávno opravené fasády je vlhkost.

A také v tom, že vlhkost zámku má celý komplex příčin. Patří k nim zanedbaná údržba svodů, chrličů i žlabů, radikální požadavky památkářů i nedodržení některých technologických postupů, což jde na vrub stavebního dozoru. Svízelný problém je betonová skořepina ve sklepě pro posílení statiky zámku. Beton zadržuje vlhkost ve zdivu, které „nedýchá".

Návrhy Studia D

Studio D navrhlo odkopat vrstvu zeminy, vyčistit zámecký příkop, položit hydroizolaci a oklepat omítku v dolní části, čímž se přeruší vzlínání a zdivo začne větrat. Dále doporučuje prosadit oplechování i tam, kde v minulosti neprošlo kvůli památkářům jako cizorodý nepůvodní prvek. Římsy nechráněné klempířinou je nutné opakovaně natírat impregnací.

Vina památkářů?

„Část viny je i na památkářích, ale já bych jim nevyčítal, že se bijí za své ideály s čistými úmysly. Brání se oplechování na historických objektech a nařizují původní materiály, třeba vápno. Bohužel se nebere v potaz, že to, co se dnes prodává pod názvem vápno, je ve skutečnosti průmyslová směs, která má úplně jiné složení než vápno před sto lety. Proto má i jiné vlastnosti.

Vypálit vápno z kusu vápence ještě dokáže pár nadšenců, ale v obchodech ho nekoupíte," uvedl Lubomír Dehner, podle kterého především stavební dozor může za rozdíly mezi projektem a tím jak práce na renovaci zámku dopadly v praxi.

Výtka: Řešíte jen následky, ne příčiny

Radní Jan Metzl napadl projekt Studia D tím, že se vůbec nevěnuje problematice údržby, která může výrazně omezit zatékání i vzlínání vody.

„Měl jste do projektu napsat, co může obec proti vodě dělat v rámci běžné údržby. Měl jste se pobavit s kastelánem o režimu větrání a čištění odvodňovacích systémů. Měl jste zjistit, jak je voda odváděna. Proč jste třeba nenavrhl přespárovat vymrzlé mezery ve žlabech? Vlhkost je nutné řešit plošně, takže musíme začít odkloněním potůčku, který teče přímo pod zámek.

Vy místo toho jen navrhujete novou fasádu, aby zámek dvě sezony zase pěkně svítil novotou, a třetí rok se to celé může dělat znovu," zkritizoval Jan Metzl projekt Studia D.

V zadání to nemám

„Nemůžu za to, jak je na zámku prováděna údržba. Řešil jsem jen to, co mám v zadání. Kdybych navrhoval plán údržby nebo plošné odvodnění, byl by to jiný projekt. Zadání počítá s určitým rozpočtem a rozsahem prací, takže nemůžu improvizovat a řešit něco jiného než fasádu," bránil postup Studia D Lubomír Dehner.

Nicméně jako znalec v oboru stavebnictví potvrdil, že náměty Jana Metzla by situaci zlepšily.

Na nápad s odkloněním potoka architekt reagoval tím, že jeho firma v objednávce měla jen opravu fasády, ale ne meliorační práce.

Jsem tu jen kvůli klempířině

Atmosféra na zámku zhoustla, když Jan Metzl zvýšil hlas a kromě odborné stavařské terminologie začal používat také expresivní slova jako lež, pitomost nebo blbost.

„Já jsem tady kvůli klempířině, a vy po mě chcete abych odvodnil zámek? To by byl úplně jiný projekt a několikanásobně dražší. Byly by nutné hydrogeologické průzkumy a sondy," hájil postup Studia D Lubomír Dehner.

Údržbu neřešíme

„Proč jste ale nenavrhl žádné drobné opravy a údržbu? Proč jste nenapsal, že se mají žlaby znovu vyspádovat a zacínovat?" nenechal se odbýt zastupitel Metzl.

„Údržba se přece provádí běžně. Měla by to být samozřejmost i bez našeho doporučení. Copak vy jako projektant do projektu píšete, že se má vyčistit rýna?" reagoval Dehner. „Samozřejmě. Pokud je problém v zanesené rýně, tak v technických zprávách na ni upozorním v odstavci zjištění příčiny a návrh na odstranění," vedl si svou Metzl.

Dahner zase pořád opakoval, že Město Albrechtice si u Studia D zadalo jen opravu fasády.

Já odcházím…

Po chvíli už architektovi Dehnerovi došla trpělivost a uraženě odešel s tím, ať si Jan Metzl opravy zámku projektuje sám, když je takový borec, co všemu rozumí nejlíp.

„Vím o svém problému, že když se rozčílím, tak mluvím příliš nahlas. Copak ale říkám pitomosti? Vždyť i pan architekt potvrdil, že mám pravdu," omlouval se zastupitel Jan Metzl za předčasně ukončenou přednášku o opravách zámku Linhartovy.

Současně slíbil, že už dohlédne na to, aby tentokrát byly peníze na opravy zámku využity efektivněji a že si posvítí na to, kdo formuloval zadání pro Studio D.