Povodně v roce 1997 způsobily rozsáhlé škody také díky tomu, že občany nikdo včas nevaroval. Nebyl internet, mobily ani hladinoměrné stanice, které ukazují průtoky na řekách a potocích online. Dnes už si každý může sám zjistit, jaká je situace na horním toku, a zda už nastal čas přeparkovat auto na kopec nebo vynést elektrospotřebiče ze suterénu do patra.

Na webu Povodí Odry můžeme online sledovat hladiny řek ve Vrbně pod Pradědem, v Osoblaze, Karlovicích, Rýmařově, Valšově, v Mezině, v Zátoru, Krnově nebo ve Městě Albrechticích. Obyvatelé Brantic zde najdou grafy, které ukazují jak v uplynulých dvou dech klesala a stoupala hladina potoku Krasovka v Radimi, a kolik centimetrů aktuálně dělí první stupeň povodňové bdělosti (nad 120 cm) od druhého stupně povodňové aktivity (nad 140 cm).

Ivo Dokoupil z Radimi sleduje Krasovku před svým domem a díky automatickému přenosu dat také doma v teple. „Když třeba jedu Kolem Krasovky na kole, dokážu odhadnout, zda hladina klesá nebo stoupá podle toho, kolik místa ještě zbývá pod mostem.

Díky limnigrafické stanici si ale snadno zjistím aktuální průtok na internetu úplně přesně. Je tam i graf, který ukazuje, že hladina stoupala dost rychle. Je to tím, že kvůli špatnému hospodaření v krajině půda nedokáže zadržovat vodu. Odtok zrychlují meliorace a špatně vedené lesní cesty," dodal Ivo Dokoupil, který je příznivcem šetrných protipovodňových opatření.