Děti, které našly svůj dočasný domov v azylovém domě pro matky s dětmi Armády spásy, mají od pondělí postaráno o novou zábavu. V Centru sociálních služeb na ulici Čsl. armády v Krnově se otevřelo nové hřiště.

Pětiletá světlovlasá holčička, její sotva chodící sestřička, trojice větších kluků natáčející dění kolem na mobil i ostatní děti z azylového domu Armády spásy netrpělivě čekají, až se konečně přestřihne oranžová páska a budou moci obsadit novou dřevostavbu. Jejich maminky počítají s tím, že si boty trošku zašpiní od hlíny, protože tráva ještě nestačila na novém hřišti vyrůst.

Pracovníci i klienti Armády spásy v Krnově pojali tento akt otevření nového „Oranžového hřiště" se vší parádou. Pozvali hosty, připravili občerstvení, program, ale a to je nejdůležitější přišly všechny děti, které v azylovém domě bydlí a přišla i děvčata z Nízkoprahového klubu Armády spásy na Opavské ulici.

Dívky si v klubu nacvičily taneční vystoupení, které předvedly hostům slavnosti. Vystupovat před tolika cizími lidmi pro ně nebylo úplně jednoduché, ale po pár tónech podlehly rytmu hudby a na stud zapomněly.

AŽ NEBUDE TŘEBA AZYLOVÝCH DOMŮ

„Krnov je nejkrásnější město Moravskoslezského kraje. A až nebude třeba azylových domů a všechny maminky s dětmi budou mít kde bydlet, můžeme hřiště přesunout na jiné místo," řekl úvodem zástupce Nadace ČEZ, která stavbu hřiště podpořila, Vladislav Sobol.

Vzhledem k tomu, že taková ideální situace hned tak nenastane, myslel to zřejmě jako nadsázku, tím spíše, že se jedná o hřiště dřevěné, jehož životnost nesahá do zářivé bezstarostné budoucnosti dalších století. Nicméně jeho další přání, aby se na hřišti dětem dobře hrálo a nedošlo k žádnému úrazu, snad naplněno bude.

Na slavnostní otevření přišli i zástupci města a přijel také oblastní ředitel Armády spásy Tomáš Surovka. „V krnovské Armádě spásy jsem pracoval v roce 1997, od té doby se to tady hodně změnilo k lepšímu," zavzpomínal.

Celý areál byl v pondělí 26. září přístupný veřejnosti, návštěvníci si mohli prohlédnout azylový dům, nízkoprahové denní centrum a noclehárnu.

NEMUSÍ SPÁT VENKU

„Armáda spásy mi hodně pomohla, hlavně paní Pončová, díky nim jsem nemusela spát venku," svěřila se jedna z návštěvnic, která před několika lety v azylovém domě bydlela. „Syn měl pět a dcera 17 let, žila jsem v Ostravě s přítelem, ale zavřeli ho. Neměla jsem na nájem ani na topení, musela jsem z bytu odejít, byla zima, zmrzli bychom tam," vzpomíná paní Marcela na těžké chvíle svého života.

„Ostravská Armáda spásy zrovna neměla volno, přivezli mě sem. Tady se mi změnil život, uvěřila jsem v Boha, dnes pomáhám v komunitním centru, angažuji se v církvi. Bydlím v městském bytě, k tomu mi pomohla pro změnu Slezská diakonie. Syn dnes chodí do páté třídy, dcera už má dvě své děti," doplnila šťastný konec svého příběhu bývalá obyvatelka.

VYHODIL JI ZE DNE NA DEN

Zkušenost s životem v Azylovém domě má i další návštěvnice paní Gábina.

„Žila jsem tady s jedenáctiletou dcerou poté, co nás majitel bytu ze dne na den vyhodil. Zašla jsem tehdy na krnovský úřad na Oddělení sociálně právní ochrany dětí a tam mi pomohli. Poslali mě na Armádu spásy, bydlela jsem tady a oni mi pomohli získat byt," popsala své životní peripetie. Dnes má paní Gábina byt i práci v Kauflandu.

To mladá maminka dvou dětí pětiletého a ročního si na jiné bydlení ještě počká. Zatím je vděčná za to, že může využívat služeb Armády spásy. „Bydlím tady od prosince, stalo se mi to, že jsem musela ze dne na den odejít od přítele otce mladší dcery, se kterým jsem bydlela," podělila se o svůj příběh. V azylovém domě má kamarádky, co nejdříve by si ale přála získat své bydlení. V lednu se jí narodí třetí dítě.

MUSÍ SAMY CHTÍT

Maminky v azylovém domě za ubytování platí, cena se pohybuje od 140 do 200 korun za den, podle počtu dětí.

„Poskytujeme ubytování a podporu lidem, kteří se ocitli bez přístřeší a mají zájem se aktivně podílet na řešení své sociální situace. Prostřednictvím individuální sociální práce podporujeme jejich nezávislost na sociálních službách a jejich začlenění do společnosti," popsala poslání Armády spásy sociální pracovnice Ester Moravcová.

V azylovém domě pro matky může být ubytováno devět matek a 21 dětí. Kromě Centra sociálních služeb na ulici Čsl. armády provozuje Armáda spásy ještě Nízkoprahový klub, Sociálně aktivizační služby na Opavské ulici.

Armáda spásy byla založena roku 1865 Williamem Boothem. V současné době tato křesťanská organizace působí ve 127 zemích světa. V Československu zahájila Armáda spásy práci v roce 1919, ale v roce 1950 byla její činnost komunistickým režimem násilně ukončena. K obnovení práce došlo v roce 1990.

Cílovou skupinou Armády spásy jsou všichni ti, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, ale také ti, kteří hledají jakoukoliv duchovní pomoc či oporu. Armáda spásy provozuje sociální zařízení a komunitní centra, ve kterých poskytuje více než 50 druhů sociálních služeb. Každý den jejich služeb využívá více než tisíc znevýhodněných osob. (zdroj: www.armadaspasy.cz)

Gabriela Mathiasová