Flemmichova vila v Krnově se v sobotu změní na tvůrčí dílnu věnovanou Velikonocům. Pracovníci krnovského muzea ji připravili hlavně pro děti, aby se seznámily s kdysi běžnými dovednostmi a tradicemi, které by ze společnosti bez záměrného připomínání mohly časem vymizet.

A protože dnes například i málokterý tatínek chodí na vrbové proutky, aby si z nich upletl velikonoční pomlázku, bude i pro dospělé sobotní návštěva ve vile plná pobavení a poučení. Začíná se už v 9 hodin, končí dvě hodiny po poledni. „Díky dotacím z eurofondu je návštěva tvůrčí dílny bez vstupného. Budou se plést pomlázky, vyrábět jarní dekorace či zdobit vejce různými tradičními technikami,“ vysvětlila vedoucí krnovského muzea Ivana Zajícová. Na programu spolupracovali Krnovští se svými přeshraničními kolegy, a tak vyrábět například ozdobné papírové zápichy přijede učit lektorka z Polska. Stejně tak předvede zájemcům několik technik na zdobení kraslic. „Všichni kolegové měli za úkol nosit do práce vyfouknutá vejce. Materiálu ke zdobení tedy bude dost,“ uklidnila s úsměvem Zajícová sobotní hosty jako reakci na momentální vajíčkové šílenství. „Bohužel se jedná o běžná hnědá vejce. Kdo si bude chtít ozdobit bílé, máme nachystané polystyrenové repliky,“ dodala.

Pod vedením muzejního pedagoga Stanislava Klívara se zase naučí návštěvníci dílny změnit vrbové proutky v umně spletenou pomlázku. „Vždycky jsme si doma pletli pomlázky sami. Bylo to zábavné nejprve jít vybrat na procházku správný materiál a pak s bratrem pod otcovým dohledem splétat první tatary,“ vzpomínal Klívar, který tuto dnes zanikající dovednost skvěle ovládá i přes své mládí.

A protože současně probíhá ve Flemmichově vile i výstava věnovaná největším křesťanským svátkům, dozvědí se sobotní návštěvníci od historika Alexandra Michl-Bernarda i mnoho zajímavostí nejen o jejich původu, ale i různých obyčejů a tradic, které jejich svěcení provázejí.