V Krnově na náměstí probíhal ve čtvrtek Den mobility, zdraví a sociálních služeb. Někoho přilákala možnost lékařského vyšetření, někdo přišel fandit místním hudebním a tanečním souborům a někdo šel jen tak náhodou kolem a nechal se zlákat programem.

„Je to tady moc fajn, podívala jsem se na vystoupení dětí, všechno si obejdu, moc se mi líbí, jak mají připravené hádanky pro děti, myslím, že je to poučné. Tady u stánku Armády spásy mě zaujalo origami," pochválila akci paní Alena z Krnova.

Sociální služby už sama využila, před dvěma roky byla klientkou dílny Chrpa Slezské diakonie.

KLIENTI ARMÁDY SPÁSY JSOU ŠIKOVNÍ

„Paní Alenu jsme pozvali na Večer žen, který organizuje Armáda spásy v rámci sborové činnosti jednou za měsíc, scházíme se na Opavské 26, tvoříme různé kreativní věci, například právě origami, které se paní líbilo," doplnila pracovnice Armády spásy, která ve stánku spolu s kolegou představovala zájemcům činnost organizace a výrobky klientů.

„Návštěvníci si mohou koupit například papírové výrobky nebo různé kožené tašky nebo přívěsky, které vyrábějí z recyklovaného materiálu naši klienti. V azylovém domě máme šikovné lidi, někomu je blízká práce se dřevem, někomu právě s kůží.

Pár věcí jsme už prodali, hlavně štěstíčka a korálky. Lidé si ty věci koupí jednak proto, že se jim líbí, ale také to chápou jako podporu naší organizace," vysvětlil Julius Pavlica z krnovské Armády spásy.

PROČ JSOU POTŘEBNÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

S výrobky klientů či spíše klientek se pochlubil i krnovský domov pro seniory, u stánku nabízeli hlavně různé pletené a háčkované věci, a také Charita Krnov.

„Máme tady výrobky klientů denního stacionáře, hlavně ale představujeme služby naší organizace, rozdáváme letáčky. Lidé si letáčky vezmou, podívají se na fotky z našich akcí, blíže se o sociální služby zajímají většinou až ve chvíli, kdy je potřebují," domnívá se Hana Brožovičová, sociální pracovnice Charity Krnov.

Krnovskou Charitu má veřejnost kromě sociálních služeb spojenou také s Tříkrálovou sbírkou a veřejnými sbírkami pro Ukrajinu.

ONKO NIKÉ A STOMICI

Členky krnovského spolku Onko Niké nabádaly ženy k samovyšetřování prsou, což je důležitá část prevence rakoviny prsu, o svůj stánek se podělily s panem Zdeňkem Valáškem, který v Krnově představil činnost opavského klubu stomiků neboli pacientů, kterým bylo chirurgicky vytvořeno vyústění trávicího nebo močového ústrojí mimo tělo.

Na náměstí se zastavili také ti, kteří o akci nevěděli a šli jen náhodou kolem.

„Jdu nakoupit, o akci jsem nevěděl, když už tu jsem, projdu si stánky. Sociální služby nevyužívám, máme ale partu kamarádů, seniorů, scházíme se, občas jedeme na výlet autobusem nebo jdeme na bowling. Každý den jdu ven, to člověk musí, prostě si vymyslím nějakou pochůzku," podělil se o svůj recept na zdraví a aktivní stáří sedmasedmdesátiletý Rudolf Čulák.

ZAZPÍVALI SI MY JSME DĚTI Z MATEŘINKY

Náměstí se zaplnilo zejména při vystoupení dětí. „My jsme děti z mateřinky, my už nenosíme plínky, my už leccos víme, po obědě spíme." Tanečkem a touto písní Zdeňka Svěráka potěšily posluchače na náměstí děti z Mateřské školy v Mikulášské ulici.

Vystoupily zde ještě děti z mateřských škol v ulicích Gorkého a Hlubčické a také děti z nízkoprahových klubů Armády spásy a Charity Krnov. O hudbu se staral dětský pěvecký sbor Janáčkovo Brumendo a školní kapela SAH, obě ze Základní školy Janáčkovo náměstí.

„Nevím, jak může někdo říkat, že krnovské náměstí je mrtvé. Podívejte, kolik přišlo lidí," komentoval živé náměstí jeden z návštěvníků.

Gabriela Mathiasová