Mezi stovkami účastníků nechyběli lidé z napadené země, jež s rukama na srdci zpívali: „Duši, tělo obětujeme za naši svobodu!“ Před radnicí na Prokešově náměstí totiž filharmonici hráli českou i ukrajinskou hymnu (z níž pocházely výše uvedená slova).

Demonstrace před Honorárním konzulátem Ruské federace, 24. února 2022 v Ostravě.
FOTO: Lidé v Ostravě podpořili Ukrajinu. Zástupci Ruska dostali výpověď

Později zazpíval i divadelní sbor Rozdávaly se zdarma se špendlíky žluto-modré stužky, ty studentky Bára a Míša dělaly před demonstrací v hospodě.

Demonstrace  pro podporu Ukrajiny v Ostravě, čtvrtek 24. února 2022. Na snímku ukrajinské studentky na odsuzující ruský vpád do jejich vlasti.Demonstrace pro podporu Ukrajiny v Ostravě, čtvrtek 24. února 2022. Na snímku ukrajinské studentky na odsuzující ruský vpád do jejich vlasti.Zdroj: Deník/Radek Luksza

„Fuck Putin!“ napsala pro změnu fixem rychle a ve vzteku budoucí sowtfarová inženýrka Anastasja na kus kartonu a se spolužačkou z Ostravské univerzity a krajankou Jevgenií vyrazila k radnici. Jiné studentky varovaly, že Putin může být zítra i tady, pokud ho někdo nezastaví.

Honorární ruský konzul Aleš Zedník z ruského konzulátu v Ostravě.
Demonstrace před ruským konzulátem v Ostravě. Konzul Zedník nechce výtržnosti

„Chujlo…“ zaznělo na adresu ruského státníka nikoliv nepopulární ukrajinské přirovnání k pánskému pohlavnímu orgánu. Naopak pro ty Putinovy krajany odmítající válku a invazi, měli pořadatelé slova pochopení. Petr Pánek z centra PANT podotkl, že manifestuje i za tyto Rusy.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák při fotografování pro Deník, 23. února 2022 v Ostravě.
Vondrák: Pokud bude Babiš kandidovat na prezidenta, uvolní se místo v čele ANO

„Neospravedlnitelný a neomluvitelný akt agrese, která připomíná i naše vlastní neblahé zkušenosti ze srpna 1968,“ stálo ve veřejně čteném prohlášení. Demonstranti se posléze od magistrátu vydali zadem okolo řeky na Masarykovo náměstí, kde zapálili svíčky za oběti války.