„Do seznamu nasvětlených přechodů přibyly přechody pro chodce na křižovatce ulic Opavská a 9. května, dále na Dvořákově okruhu u zdravotního střediska a přechod na Albrechtické ulici, u prodejny naproti úřadu práce.

Posledně jmenovaný, který spojuje parkoviště s prodejnou, je asi nejrizikovější kvůli velkému pohybu lidí a navíc je na rovném úseku komunikace, což svádí řidiče k vyšší rychlosti. Také proto byl nasvícen dvěma svítidly, na zbývajících přechodech je jen po jednom svítidle," uvedl Georgios Bazakas z odboru regionálního rozvoje Městského úřadu v Krnově.

Obyvatelé Krásných Louček se řadu let dovolávají řešení s problematickým přechodem pro chodce na hlavní komunikaci mezi Krnovem a Městem Albrechtice.

Stavební úpravy pozdrží projekt

Zvýšit bezpečnost lidí mělo plánované nasvětlení přechodu pro chodce. V průběhu řízení, k němuž se vyjadřovaly dotčené orgány, se ale ukázalo, že tato akce bude složitější. „Oproti původnímu plánu musíme navíc provést stavební úpravy spočívající ve vybudování přístupového chodníku na obou stranách komunikace.

Projektová dokumentace bude dokončena v průběhu první poloviny roku 2013 a následně se pokusíme získat finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který na takové úpravy zajišťující bezpečnost chodců poskytuje každoročně dotační prostředky. Předpokládaná realizace tohoto přechodu se tím ale posune pravděpodobně do roku 2014," vysvětlil Georgios Bazakas.

Realizace příští rok

Město Krnov již letos s tímto typem projektu uspělo. V srpnu obdrželi zástupci Krnova dobrou zprávu. Ve směru z centra Krnova na Opavské ulici v blízkosti Družby byla přislíbena instalace nového zpomalovacího radaru a světelného signalizačního zařízení. Termín realizace projektu do konce roku 2012.

Instalaci nového přechodu se semaforem zaplatí z velké části Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), což je pro rozpočet Krnova jistě dobrá zpráva. Tento přechod je jeden z mnoha v České republice, jehož úpravy zaplatí SFDI v rámci společné iniciativy Ministerstva dopravy a SFDI Bezpečný přechod.

„Přípravu realizace akce, která se týká řady míst v celé republice, zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic. To dosud nemá zpracovanou kompletní projektovou dokumentaci a není vydán územní souhlas, který realizace vyžaduje. Z tohoto důvodu se výstavba přesouvá na příští rok," řekla vedoucí odboru regionálního rozvoje Zdeňka Svobodová.

Cílem akce „Bezpečný přechod" je odstraňování nebezpečných kolizních míst na silnicích I. třídy cestou úpravy přechodů.

Anna Dohnalová