„Příznaky u nakažených seniorů jsou různé - někdo má kašel, jiný zvýšenou teplotu. Zatím zůstávají izolovaní na svých pokojích, ale od 26. října se budou nemocní stěhovat do speciálních covid zón, pro které vyčleníme jedno patro. V karanténě je přes dvě stě klientů,“ popsala ředitelka hranického domova seniorů Simona Hašová.

Protože personál v minulých dnech z důvodu nemocnosti hodně prořídl, požádalo město o pomoc armádu.

„Dorazilo dvacet vojáků. Armáda nám hodně pomáhá - jak s úklidem, tak i péčí o klienty. Seniorům se to samozřejmě líbí, protože sem vojáci vnesli pozitivní atmosféru,“ poznamenala.

Kromě vojáků se stará o nemocné i pět studentů Střední zdravotnické školy v Hranicích. S nedostatkem ochranných pomůcek a dezinfekce zatím zařízení problém nemá.

„I když zásoby rychle mizí a budeme je potřebovat doplnit,“ řekla.

Provizorní autobusové nádraží ve Fialově ulici v Šumperku 21. října 2020.
Lidé v busech a obchodech? Už "necárají" sem a tam. Kvůli viru mění své chování

Čtyři miliony od města

Na zcela jinou misi, než jsou zvyklí, vyrazili vojáci ze spojovací roty 7. mechanizované brigády v Hranicích.

„Jejich úkolem je poskytování nejbližších sociálních služeb a asistence nemocným seniorům. Všichni jsou vybaveni ochrannými pomůckami tak, aby nedošlo k přenosu nákazy,“ řekl mluvčí 7. mechanizované brigády Karel Hausmajer.

Pomoc vojáků je zatím domluvena na dva týdny - v případě nutnosti se ale tato doba může ještě prodloužit.

Město zajistilo také součinnost s hranickou nemocnicí.

„Senioři potřebují infuze, zavodnění, minerály a léky na zmírnění teploty, které jsou díky ní k dispozici. Vedení nemocnice dostalo také od města finanční částku 4 miliony korun na zbudování dvaceti specializovaných infekčních lůžek včetně dýchacích přístrojů,“ doplnil starosta Hranic Jiří Kudláček.

Ilustrační foto.
Nápor na nemocnice je obrovský, v Šumperku pomáhá spousta dobrovolníků

Přerov: Pomáhají řádové sestry

Nákaza covid-19 pronikla i do Domova pro seniory v Přerově, kde platí už od jara přísná hygienická opatření. V současné době je nakažených šest klientů a pozitivně testovaných je i šestnáct zaměstnanců.

„Už před dvěma týdny jsme zavedli striktní režimové opatření tak, aby se lidé z různých pavilonů nepotkávali. Klienti jsou tedy jen na pokojích, kde dostávají snídani, oběd i večeři,“ popsala ředitelka přerovského Domova pro seniory Jana Žouželková.

Protože onemocněl i personál, zajistilo město rychle výpomoc.

„V současné době nám pomáhají řádové sestry, musel být také zrušen provoz jesliček a zaměstnanci přešli na domov pro seniory. Vstříc nám vyšla i Střední zdravotnická škola v Hranicích a pomáhají i děvčata z pečovatelské služby,“ řekla.

Pozitivně testovaní klienti jsou podle ní zatím bezpříznakoví.

„Na telefonu s hygienou jsme několikrát denně a v příštím týdnu provedeme plošné testování všech klientů a zaměstnanců,“ uzavřela.

Čisté ovzduší v Olomouckém kraji - 20. října 2020
Výjimečně čistý vzduch v kraji! Přispěl nouzový stav

Sobotín: Skoro padesát nakažených

Nákaza pronikla také do dalších domovů v Olomouckém kraji. Špatná je situace v Sobotíně, kde bylo ve čtvrtek 31 covid pozitivních klientů a 17 zaměstnanců.

„Devět klientů v souvislosti s onemocněním zemřelo. Považujeme za důležité upřesnit, že ve všech případech šlo o klienty s mnoha dalšími onemocněními,“ informovala ředitelka Diakonie v Sobotíně Lenka Bachová.

Navzdory rostoucím číslům nejde o kolaps zařízení: Diakonie Sobotín má celkem 144 klientů a 124 zaměstnanců. Tým střediska se podle ředitelky stabilizuje.

„Zaměstnanci se postupně vrací z karantény zpět do práce. Skvěle také funguje spolupráce se čtyřmi studentkami, které vypomáhají v každodenním provozu střediska,“ popsala.

Prostějov: Zatím zvládáme

S covidem se od pondělí potýkají i v Domově seniorů Prostějov.

„Máme tři pozitivně testované zaměstnankyně, které jsou doma,“ sdělil Deníku ředitel Zdeněk Libíček.

Vzhledem k tomu, že dvě pracují na oddělení, každé za jiném, přijal domov nezbytná opatření.

„Dnes probíhá testování zaměstnanců a klientů těchto dvou oddělení. Uvidíme, jak na tom budeme. Zatím situaci zvládáme, ochranných pomůcek máme zatím dostatek,“ ujistil.

Olomouc: Člun pluje

S nákazou se potýkali i v Olomouci-Chválkovicích, kde jsou již všechny testy negativní. Zasaženo bylo jedno oddělení.

„Dobíhá karanténa, jinak jsou všichni v pořádku. Vše se zvládlo vlastními silami,“ uvedl Jiří Floder, ředitel Domova seniorů Pohoda Chválkovice.

„Jsme na rozbouřeném moři, ale člun pluje,“ odlehčoval situaci.

V domovech pro seniory platí již bezmála měsíc zákaz návštěv. Příbuzní jsou s klienty v kontaktu pouze na dálku.

„Na vrátnici necháváme babičce dobroty a věci, které potřebuje. Je to pro nás všechny těžké, ale musíme to zvládnout,“ popsala čtyřicetiletá Olomoučanka, která má příbuznou v olomouckém domově Pohoda.