Kostelecká škola s jídelnou byla po staletích zrušena vzhledem k poklesu porodnosti a také proto, aby byla plně využila kapacita nákladně zrekonstruované Základní školy na Janáčkově náměstí, kam dnes kostelecké děti dojíždějí. Přestože celá škola byla nabízena hluboko pod znaleckým odhadem za pouhé čtyři miliony, kupec se nenašel.

Zastupitelé proto místo dalšího snižování ceny začali přemýšlet, co dál.

VYUŽITÍ PRO SPOLKY, SENIORY A KOSTEL?

Dvě prázdné budovy bývalé školy v Kostelci možná najdou po téměř deseti letech využití. V jedné by mohl vzniknout komunitní dům pro seniory. V druhé zázemí pro spolkovou činnost a expozice věnovaná sousednímu kostelu sv. Benedikta, který patří k nejstarším sakrálním stavbám v českém Slezsku.

INICIATIVA LIDOVCŮ

Plán vybudovat v bývalé škole komunitní dům pro seniory se zrodil v místní organizaci KDU-ČSL.

„Náš záměr jsme předložili radě města, která ho podpořila s tím, že do rozpočtu pro rok 2017 zařadíme přibližně půl milionu korun na pořízení projektové dokumentace. Ta je nezbytná k tomu, abychom se mohli na podzim příštího roku ucházet o dotace, které v rámci dotačního titulu Komunitní dům seniorů rozděluje ministerstvo pro místní rozvoj," uvedla radní Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL).

PRŮZKUM V KOSTELCI

Projednání záměru v radě města předcházel průzkum mezi občany Kostelce. Proběhl v květnu prostřednictvím internetu. Zúčastnilo se ho 190 respondentů, z nichž 170 bylo pro ponechání objektů v majetku města.

Na dotaz, jaká služba jim v Kostelci schází, nejvíce, a to 70, odpovědělo, že chráněné bydlení pro osamocené starší osoby. Na druhém místě se 46 hlasy skončilo zázemí pro sportovní a kulturní aktivity.

Na třetím se pak umístilo zázemí pro sociální a zdravotní služby, pro něž hlasovalo 42 účastníků průzkumu.

KOMUNITNÍ DOMOV V JÍDELNĚ A DRUŽINĚ

S komunitním domem pro seniory se počítá v novější budově, v níž dříve byla jídelna a školní družina. Je totiž vhodnější pro bezbariérovou přestavbu.

„Naším cílem je poskytnout bydlení místním občanům, kteří jsou soběstační, avšak je pro ně už obtížné žít samostatně ve svém domě či bytě. Tím, že tyto byty vybudujeme přímo v Kostelci, chceme lidem nabídnout možnost dále žít ve své čtvrti, neopustit své kořeny a přátele stěhováním do stávajících domů s pečovatelskou službou či domova pro seniory," řekla Pavla Löwenthalová.

CO SE STARŠÍ BUDOVOU?

Rovněž pro druhou, starší budovu školy, by se podle Pavly Löwenthalové našlo využití.

„Chtěli bychom ji zachovat v majetku města, popřípadě nabídnout k prodeji pro spolkovou činnost, a vytvořit v ní zázemí pro spolky. Nabízí se také možnost přesunout do budovy zpět pobočku městské knihovny a část prostor využít jako zázemí ke kostelu sv. Benedikta," dodala.

VYJDE TO TENTOKRÁT?

Několik let, po které byla škola v Kostelci uzavřená, už přineslo škody po vandalech i první znaky chátrání. Uzavřenému objektu to na atraktivitě nepřidalo.

Už několikrát se zdálo, že Město Krnov má smysluplné využití na dosah. Původní návrh byl, aby se o prostory bývalé školy podělila Městská knihovna a Středisko volného času Méďa.

Pak zde chtěla zřídit svou pobočku s učebními obory škola z Horního Benešova a ozvalo se i několik dalších zájemců. Žádný z nápadů se nakonec nerealizoval. Vyjde to tentokrát?