Na staré dobré časy, kdy fungoval naplno provoz léčebny dlouhodobě nemocných v Kunově, mohou jen vzpomínat bývalí zdravotničtí pracovníci, lidé z údržby i pacienti. Ti se 30. září 2007 přestěhovali do obdobného zařízení ve Městě Albrechticích. Eva Kijonková, mluvčí krnovské nemocnice, pod niž v roce 2007 provoz patřil, ke stěhování LDN řekla: „Nevyhovující zázemí kunovského zařízení neumožňovalo dále zkvalitňovat péči o dlouhodobě nemocné."

Co bude s opuštěnými objekty? Zatím je budoucnost bývalé kunovské léčebny nejistá.

Kunov patří lidem z Brna

Stačilo nahlédnout do katastru nemovitostí a zjistit, že jsou současnými vlastníky pozemků a na nich stojících nemovitostí v Kunově žena a muž z Brna, oba inženýři.

Pozemky bývalého plicního sanatoria a LDN mají výměru 24 880 metrů čtverečních a stojí na nich budova LDN i sklady s garáží. Z pohledu do dražební vyhlášky jedné z českých prestižních dražebních firem vyplývá, že se vlastníci snažili reality v roce 2011 prodat.

Opuštěné objekty lákají

To se ale podle všeho nepodařilo, když zůstávají oba inženýři i nadále vlastníky nemovitostí v Kunově.

Bruntálský a Krnovský deník oslovil jednoho ze spolumajitelů a snažil se zjistit, jaké další záměry má. Majitel dodnes Deníku neodpověděl.

Přitom jsou stavby přístupné a je patrné, že vstoupit dovnitř nebude problém ani například pro děti, kterým může během her v opuštěných stavbách hrozit nebezpečí.

Vlastník se musí starat

Jaké povinnosti má majitel opuštěné nemovitosti, konkrétně bývalé léčebny v Kunově, když není objekt zabezpečený, má vybité okno a každý do něj může snadno vlézt?

Je povinností vlastníka nemovitost udržovat a mít ji řádně zabezpečenou?