Projekt spočívá v doučování dětí, které to potřebují. Integrační centrum Ligy nechce nahrazovat školu. Doučování proto není pokračováním školního vyučování, ale v podstatě jakousi náhradou za studijní přípravu doma. „Jsem přesvědčená, že opravdu nenahrazuji a ani nechci nahrazovat školu, že vlastně zastupuji rodiče, poněvadž tyto děti doma přípravu do školy na potřebné úrovni asi nebudou mít,“ potvrdila zkušená učitelka Sylvie Dluhošová, která děti doučuje učí na Základní škole na Rýmařovské ulici.

Děti vesměs školu příliš nemilují, ale doučování jim kupodivu nevadí, naopak si ho spíše pochvalují. Nikdo je také nenutí, chodí na doučování dobrovolně. „Je to dobrý, známky se zlepšují a nejsou tak špatné, jak před tím,“ potvrdila třeba Veronika Čonková, která do Integračního centra Ligy chodí dobrovolně.

Liga svůj projekt nezaměřuje výlučně na romské děti nebo na děti z problémových lokalit, jakou je v Bruntále například areál bývalých kasáren. „Velmi mě zaujala myšlenka doučování dětí, které to potřebují. Doučování v integračním centru má jeden důležitý úkol, aby děti nezaostávaly za svými spolužáky ve školách a měly stejnou startovací čáru jako ostatní,“ řekl koordinátor celého projektu Jan Vavřík. Myšlenka tvůrců tohoto projektu stojí na tom, že bez vzdělání je dnes šance najít si dobrou práci takřka mizivá.

(lok)