Symbolem Krnova je modrá a žlutá, kterou známe z praporu i městského znaku. Modrou a žlutou barvu má i přízemní objekt ve Vodní ulici, který je označený nápisem „Veřejné WC“. Slouží svému účelu už od srpna 2011. 

O hygienu, čistotu a bezproblémový provoz WC se starají toaletářky, které zaměstnává sociální firma Slezské diakonie Chrpa. Ta se snaží dát uplatnění lidem se zdravotním postižením a minimálním vzděláním, kteří jen velmi těžce hledají práci.

Na krnovských toaletách každoročně najde úlevu přes čtyři tisíce osob. Za první pololetí roku 2017 jejich služby vyhledalo na 1854 občanů, místních i turistů. Přesto někteří Krnované o této službě, financované z městského rozpočtu, neví. „Směrovky jsou umístěny na viditelných místech a nelze je přehlédnout. Využití toalet není zanedbatelné,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku města Lenka Andršová.

Veřejné WC je nepostradatelné při hodně navštěvovaných a dlouhých akcích na náměstí, jako jsou například vánoční trhy nebo Krnovské hudební slavnosti. V rozpočtu města Krnova je na rok 2017 na provoz veřejných toalet alokována částka 450 tisíc korun. Je to hodně nebo málo? Ekonomika toalet byla velkým tématem před sedmi lety, když zastupitelé diskutovali o jejich zřízení.

KOMUNISTÉ BOJOVALI PROTI ZÁCHODKŮM

Zastupitelé za KSČM se postavili na odpor proti záměru vybudovat v Krnově veřejné záchodky a svorně tvrdili, že jejich provoz bude příliš drahý. Obávali se, že kvůli nízké návštěvnosti si WC nevydělá ani na úklidové prostředky.

Zatímco komunisté svorně hlasovali proti tomuto zařízení, zastupitelé z ČSSD a ODS městské WC uvítali. Zastánci WC nabádali komunisty, ať se namísto šetření na nepravém místě raději zkusí vcítit do situace člověka, který si v centru Krnova naléhavě potřebuje ulevit.

Navíc apelovali na sociální cítění komunistů, protože Slezská diakonie jako provozovatel městského WC pomáhá osobám se sníženou pracovní schopností.

SLEVU PRO PÁNY!

Zajímavá diskuse se kolem WC rozvinula nejen v zastupitelstvu, ale také na zasedání rady. Vznikl zajímavý genderový problém, když se jednalo o tom, proč pánové mají platit stejně jako dámy. Muži v radě byli proti a prosazovali na pánských pisoárech slevu.

RESTAURACE CHTĚLY WC JEN PRO SVÉ HOSTY

Výstavbou veřejných toalet za 1,7 milionu korun v roce 2011 reagovalo Město Krnov na dlouhodobé stížnosti provozovatelů cukráren a restaurací v centru Krnova. Provozovatelé s nelibostí nesli, že jejich toalety často využívají lidé, kteří nejsou jejich zákazníky.

Také se objevil názor odborníků na turistický ruch, že veřejné toalety, a hlavně jejich dostupnost a kvalita, jsou vizitkou každého města.

Záchodky v městských barvách vybudovala firma Aleš Fousek. A jak dopadla ekonomika v ostrém provozu? Na krnovské WC zavítalo v prvním roce celkem 3545 občanů. Při pětikoruně za jedno použití se zde vybralo 17 725 korun. V roce 2015 záchody vyhledalo 4352 uživatelů, v roce 2014 to bylo 4233 osob, a podobná návštěvnost zde byla i v dalších letech.

Žádné velké tržby z WC do rozpočtu sice neplynou, ale musíme vzít v úvahu i to, že město ušetřilo za pronájem a dopravu mobilních toitoiek na kulturní a sportovní akce v centru.

Při celkovém hodnocení toalet musíme brát v úvahu i to, jakou jinou alternativu mají čtyři tisíce občanů ročně, kteří se stali zákazníky městského WC. Navíc zde je bezbariérové zařízení pro vozíčkáře, přebalovací místnost pro maminky s dětmi, které potřebují vyměnit pleny, a řada dalších vymožeností.

Host se zamknul na záchodě, aby nemusel opustit restauraciSvětový den toalet připomíná, že máme být hrdí na úroveň našich záchodů. Neslouží nám jen k vyměšování, ale také jako azyl a jistota soukromí. V Rýmařově 13. listopadu policisté dokonce řešili případ hosta, který se uzamkl na toaletách v restauraci na náměstí Míru, aby nemusel jít domů.

Muž pod vlivem alkoholu přilnul k WC tak intenzivním citem, že záchody odmítal opustit. Vylezl až po příjezdu policejní hlídky, která zjistila, že jde o muže z Opavy ve věku 46 let. Dechová zkouška u něj vykázala hodnoty přesahující 3,5 promile alkoholu, takže vystřízlivěl až na záchytce.

Veřejné záchody jsou už dostupnější než dříve

Přímo v Bruntále se nacházejí hned dvě veřejné toalety, v centru města a na dopravním terminálu v Nádražní ulici. V Rýmařově jsou na tamním autobusovém nádraží.

„U nás jsou jak pánské a dámské toalety, tak například přebalovací pult nebo samostatné WC pro handicapované, kteří mají i speciální bezbariérový přístup díky výtahu,“ uvedla Soňa Vašková, správkyně veřejných toalet na Slovenské ulici, blízko bruntálského Náměstí Míru.

Vstup na tyto toalety stojí 5 korun a je možné je využít ve všední dny od 8 ráno do 17.30 večer. O víkendu pak pouze do 13 hodin. „Musím říct, že nám lidi často říkají, že zde máme čisto a je jim tady příjemně, což u veřejných toalet nebývá vždy obvyklé,“ dodala Vašková.

Bruntálští obyvatelé mají ale ještě jinou možnost. Dominantním prvkem nového dopravního terminálu je moderní výpravní budova s čekárnou a zastřešením autobusových nástupišť. Zkvalitnění služeb pro cestující představuje mimo jiné i veřejné WC. Cena za použití toalet je opět pět korun, otevírací doba je ale delší. Každý den od 6 do 22 hodin.

S nedávnou rekonstrukcí autobusového nádraží se otevřely nové veřejné toalety také v Rýmařově. Ty mohou lidé využívat od 5 ráno do 20 hodin večer a poplatek za jejich použití je stejně jako v Bruntále pětikoruna.

Lukáš Nedomlel