Jednou z možných cest, jak tuto nepříznivou skutečnost změnit, je ukázat dětem, že přírodní vědy mohou být zajímavé. Na vlastní oči se o tom mohly přesvědčit desítky dětí z pěti základních škol z Bruntálu a okolí na Dnech vědy, které pro ně ve spolupráci připravily bruntálské gymnázium a Místní akční skupina Hrubý Jeseník.

Studenti gymnázia pro ně pod dohledem svých učitelů připravili sérii pokusů, které jím ukázaly, že chemie a fyzika nejsou žádné suchopárné kabinetní vědy, ale že mohou být naopak velmi zajímavé.

Dny vědy byly ukázat dětem, že chemie a fyzika mohou být zajímavé. Přesvědčily se o tom desítky dětí z pěti základních škol z Bruntálska.Zdroj: Deník / František KubaDny vědy byly ukázat dětem, že chemie a fyzika mohou být zajímavé. Přesvědčily se o tom desítky dětí z pěti základních škol z Bruntálska.Autor: Deník / František Kuba

„Dny vědy byly vlastně součástí Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání Bruntálsko (MAP). Ten je zaměřený na rozvoj kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Zahrnuje oblasti včasné péče, předškolního a základního vzdělávání, zájmového a neformálního vzdělávání,“ sdělila Petra Elblová, manažerka MAP.

Místní akční plán rozvoje vzdělávání je financovaný ze zdrojů Evropské unie a je dlouhodobý, potrvá až do poloviny roku 2022.

„Součástí plánu jsou velmi různorodé aktivity. Velký úspěch měl třeba Veletrh volnočasových aktivit, který jsme upořádali ve spolupráci s bruntálským Střediskem volného času a který chceme opět uspořádat. Úspěch u dětí z mateřských škol na Bruntálsku a Vrbensku má zase canisterapie. Podrobnosti o MAP se mohou zájemci dozvědět na našich webových stánkách nebo přímo v naší kanceláři na náměstí Míru v Bruntáke,“ doplnila Petra Elblová.

Značení pomocí syntetické DNA. Ilustrační foto.
V Bruntále pokračují ve značení kol
Tomáš Kraus  je tajemníkem Federace židovských obcí. Byl nadšený, když v krnovském Domě Evropy viděl hebrejské hodiny, kterým se ručičky otáčí pozpátku.
V Domě Evropy jdou hodiny pozpátku

LADISLAV OLEJNÍČEK