Architekt Marcel Kolarz představil svou studii, jak zvelebit vnitroblok mezi ulicemi Budovatelů a Jesenickou v Krnově. Město požádalo zdejší obyvatele o připomínky k jeho koncepci.

Podle představ architekta Kolarze by vysázení zeleně na přístupových cestách mělo vnitroblok víc uzavřít a opticky oddělit od okolí.

PROSTOR MÁ SLOUŽIT MÍSTNÍM LIDEM

Účelem je naznačit kolemjdoucím, že dvůr mezi domy není průchozí komunikace, ale spíš má sloužit místním jako zázemí k bytům.

Obyvatelé sídliště přivítali nápady architekta na psí patníky, aby venčení dostalo řád. Nadchla je renovace sportovního hřiště i vybudování hřiště pro nejmladší děti. Líbilo se jim i ohrazení místa pro kontejnery zídkou, aby manipulace s odpadky nerušila celkový dojem.

Jak se ukázalo, nejspornějším bodem ve studii je návrh na veřejný gril. Má být první v Krnově a je pochopitelné, že se lidé na novinky dívají s nedůvěrou.

Zatímco místní se obávají vandalů a rušení klidu, architekt je přesvědčen, že grilovací místo pomůže rozvíjet komunitní život ve dvoře, který se po úpravách stane intimnějším místem. Divil se, proč místní neláká představa letního posezení ve společnosti přátel s grilovaným masem a sklenkou vína.

OBAVY SOUSEDŮ

„Hned vedle je škola a gymnázium, takže se sem chodí zašívat žáci i studenti, aby na ně kantoři neviděli. Umíte si představit, jak se dvůr zatraktivní pro partičky mladých, když jim tu uděláme posezení? A kdo bude uklidňovat hlučnou společnost, když si tu někdo udělá grilovací piknik po večerce?

Navíc je to grilovací místo hned vedle popelnic, které chodí pravidelně kontrolovat bezdomovci. Dnes prošmejdí popelnice a odejdou, ale odpočinkové posezení pro ně bude výzvou, aby nám pod okny vysedávali. Co když se rozkřikne, že si tu každý může legálně rozdělat oheň, a začnou tu vysedávat lidi z celého Krnova?" vyjmenovali sousedé své pochybnosti, zda grilovací místo bude opravdu jen potěšení pro místní.

„Bude záležet jen na vás, jaká pravidla si stanovíte pro využívání grilu a jaký tam zavedete řád," ujišťoval nedůvěřivé občany architekt Kolarz.

Zadavatel architektonické studie, jejího tvůrce a občané mohou mít v lecčems odlišné názory. Přesvědčili se o tom účastníci setkání, které 18. ledna uspořádal odbor správy majetku města k architektonické studii úpravy vnitrobloku.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Zadavatel architektonické studie, jejího tvůrce a občané mohou mít v lecčems odlišné názory. Přesvědčili se o tom účastníci setkání, které 18. ledna uspořádal odbor správy majetku města k architektonické studii úpravy vnitrobloku mezi bytovými domy v ulicích Jesenické, Petrovické a na náměstí Hrdinů. foto: Deník/Fidel Kuba

EXISTUJE POPTÁVKA PO GRILU?

Někteří příznivci grilování si už pořídili chaty, chalupy, zahrádky nebo plynový gril na balkon, takže jim veřejné grilování na dvoře ani moc nechybí.

„Já bych doporučil nejdřív zjistit, zda vůbec existuje poptávka po veřejném grilování, ať město nepostaví něco, co pak nebude využité. Možná by se někteří lidé necítili dobře, kdyby měli grilovat sousedům pod okny," doplnil Miroslav Kozelský, který bydlí v domě poblíž navrženého grilu.

PINGPONG SE ZDE NEOSVĚDČIL

Sousedé ze sídliště společně zavzpomínali na veřejný pingpongový stůl, který stával poblíž navrženého grilu.

Hra s lehkým míčkem, který se na betonovém stole a ve větrném dvoře odráží opravdu nepředvídatelně, nikoho nelákala. Stůl místo hraní stolního tenisu sloužil pouze k vysedávání mládeže, k odkládání věcí a k dětským honičkám. Nikdo si nedokázal vybavit, že by se na něm v uplynulých letech aspoň jednou hrál pingpong.

Jak fungují veřejné gril pointyGril pointy, které známe například z Německa, Holandska nebo USA, se v posledních dvou letech začínají objevovat také v Brně, Praze nebo Českých Budějovicích. Také zde je provázely obavy z vandalismu a rušení nočního klidu, ale současně byla v metropolích velmi silná poptávka ze strany veřejnosti, protože zde lidé obvykle nemají vlastní zahradu pro grilovací akce.

V Praze už vzniklo víc jak 15 míst, kde si můžete oheň bez obav rozdělat. Většinou jde o strohé ohniště s posezením a odpadkovým košem, kam si musíte donést vlastní grilovací vybavení, ale například na Výstavišti funguje i půjčovna grilů.

Grilovací místa fungují poměrně bezproblémově, takže už o nich uvažují v Olomouci i dalších městech. „Veřejný gril u rekonstruovaného hřiště nás vyšel na sedmnáct tisíc korun, ale spolu s lavičkami, stolky a dalším vybavením jsme zaplatili okolo tří set tisíc,," popsal konkrétní případ za radnici městské části vedení Brno-sever Martin Ingr.