Ortopedické oddělení krnovské nemocnice má 24 lůžek. Pacienti se zde obvykle nezdrží příliš dlouho, takže ročně je zde operováno téměř 900 pacientů. Po zrušení ortopedické jednotky intenzivní péče JIP se uvolnilo místo, které se vedení nemocnice rozhodlo využít pro vybudování tří nadstandardních pokojů.

Za příplatek větší komfort

„Zdravotnická péče je pro všechny stejná, ale za příplatek 400 korun denně si pacient může dopřát větší komfort. Nadstandardní pokoje jsou jednolůžkové, klimatizované, mají ledničku, varnou konvici i televizi a připojení na internet. Je to poprvé, co může něco takového nabízet pacientům také ortopedie," uvedl primář ortopedického oddělení Mojmír Svoboda.

„Požadavky pacientů na zázemí během hospitalizace jsou různé. Někomu vyhovuje společnost, jiný dává přednost soukromí. Zrovna nedávno jsme tu měli případ pacientky, která si s ostatními rozuměla tak dobře, že přeložení na samostatný pokoj odmítla. Každopádně by ale pacient měl dostat možnost výběru podle svých představ," doplnil primář Svoboda.

Krnovská ortopedie nejčastěji slouží pacientům, kteří potřebují operovat velké klouby. Ročně zde provedou artoskopické výkony na dvou stovkách kolen a osmdesáti ramenech. Totální endoprotéza kyčle je v Krnově provedena stovce pacientů a kolem 130 jich podstoupí endoprotézu kolenního kloubu.

Zájemců přibývá

Do vybudování pokojů z bývalé JIPky investovala nemocnice zhruba milion korun z vlastních zdrojů.

„O zvýšený komfort za příplatek je v nemocnicích stále větší zájem, takže nadstandardních pokojů přibývá. Přestože budova nemocnice je stará, pokoušíme se postupně upravit a přestavět všechny pokoje tak, aby měly své vlastní sociální zázemí nebo nanejvýš spojené zázemí pro dva pokoje," doplnil ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

„Samozřejmostí už je u nás wifi připojení zdarma dostupné pro všechny pacienty," doplnil ředitel nemocnice Ladislav Václavec s tím, že snaha o zvyšování komfortu se projeví nejen v krnovské nemocnici, ale také na lůžcích následné péče ve Městě Albrechticích.

„Také v Albrechticích budou pokoje komplexně rekonstruovány. V nejbližší době se tam plánuje rozsáhlá stavební akce, protože z takzvaných švýcarských fondů tam máme investici kolem 26 milionů. Nemocnice potažmo kraj investují ze svého další miliony," doplnil Václavec.

Další důležitý krok, na který se chystá krnovská nemocnice, je zřízení magnetické rezonance. „Toto vyšetření zatím zcela chybí v celém okrese Bruntál. Tak snad se nám to podaří vyřešit letos nebo v průběhu příštího roku," doplnil Václavec.

Krnovská nemocnice také v těchto dnech převzala dvě nové sanitky v hodnotě 2,4 milionu korun. V současnosti má krnovská nemocnice k dispozici 12 spolehlivých sanitních vozů, což umožňuje zajistit péči i v hůře dostupných lokalitách.