Lidem umožní nahlédnout za soudní „oponu“, podívat se mohou i do běžně nepřístupných míst, jako jsou ústav soudního lékařství či vazební věznice. Součástí jsou také divadelní a filmové představení.

Organizátoři připravili desítky exkurzí, diskusí, nejrůznějších ukázek a přednášek. Jedna z nich je například věnována tragické události, k níž došlo 10. prosince 2019 ve Fakultní nemocnici Ostravě. Šílený střelec tehdy připravil o život sedm lidí. Chybět nebudou ani simulované trestní procesy, v nichž účinkují reální zástupci české justice.

Výročí

Akce se koná u příležitosti 100. výročí Krajského soudu v Ostravě. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku soudní budovy, jejíž historie sahá až do roku 1870.

Zajištěných věcí bylo tolik, že celníci při jejich převozu museli spolupracovat s hasiči.
Celníci na Novojičínsku nechali zlikvidovat továrnu na cigarety. Pomáhali hasiči

Samotný soud zahájil úřední činnost v květnu 1922. V největší jednací síni krajského soudu se uskuteční projekce filmu Dvanáct rozhněvaných mužů.

Děj se odehrává v jedné místnosti, kde má dvanáct soudních porotců jednomyslně rozhodnout, zda je chlapec vinen, či nevinen z vraždy svého otce. Následovat bude panelová diskuse s odborníky z oblasti práva. Zúčastní se jí soudce, státní zástupce a advokát.

Divadlo

Na své si přijdou i milovníci divadla. Národní divadlo moravskoslezské připravilo hru Thrill Me! (Vzruš mě!), v níž vězněný muž po letech opět vypovídá o svém dávném zločinu. Po představení budou s diváky diskutovat soudce, státní zástupce a advokát.

V rámci Ostravských paragrafů - 100 let Krajského soudu v Ostravě se představí i vězeňské služba, Policie ČR, městská policie, hasiči a další složky - podrobný program najdete zde.

Mladíkovi hrozí pět až deset let vězení.
Chtěl se upsat ďáblu. Ostravský soud řeší smutný případ mladíka z Jablunkovska

Akce se koná ve čtvrtek 26. května v Ostravě a Frýdku-Místku. O dva dny později – v sobotu 28. května – se uskuteční v Olomouci. Organizátory jsou Nadační fond Paragraf a Krajský soud v Ostravě.

*Účast je nutné si rezervovat na stránkách Nadačního fondu Paragraf na www.nfparagraf.cz/cz/ostravske-paragrafy, kde lze nalézt i detailní rozpis programu.