Chataři z Opavska přišli na nový způsob, jak zabránit vloupání a následné krádeži ve své chatě. Zlodějům údajně chystají před dveře jídlo a pití.

Občerstvení je totiž jednou z hlavních věcí, které zloději uvnitř chatek hledají. Na zápraží tak lidé chystají třeba víno, pivo a něco k zakousnutí a doufají, že je zloděj ze svých plánů vynechá. V některých případech nechybí ani pro zloděje napsaný vzkaz.

Podle předsedy opavských zahrádkářů Lubomíra Fišera je vykrádání chat letitý problém.

I na první pohled zdravý strom může být napadený lýkožroutem. Napadených stromů je daleko víc než v dřívějších letech. Podle některých lesníků je ale situace zatím stále lepší než po loňském horkém létě. Ilustrační foto.
Kůrovcová kalamita způsobuje obrovské ztráty

„V zimě v chatkách zloději přespávají. Doporučuji lidem dát před chatku nějakou láhev a něco k jídlu, protože kvůli tomuto se zloději do chatek vloupávají. Většinou vykradou více chat najednou, nezůstávají u jedné,“ řekl Fišer, podle kterého by neměli zahrádkáři v chatce nechávat cennosti.

„V současné době kradou zloději k večeru a brzy ráno česnek, brambory a jiné plodiny,“ doplnil. Jak redakci řekl tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský, Opava má hned několik kolonií a osad, kde se nacházejí stovky chat.

„Na Opavsku jsou i rozsáhlá chatoviště, kde jsou také stovky chat. Vloupání do chatek se dá hodnotit jako přečin krádeže, porušování domovní svobody či poškození cizí věci,“ podotkl Černohorský s tím, že i když jsou v létě chatové oblasti a osady plné lidí, i tak dochází k trestné činnosti či přestupkovému jednání.

Kostele sv. Vojtěcha v Opavě.
Zájem o prohlídky kostelů a chrámů v regionu je mezi lidmi obrovský

„Zloději kradou úrodu, například brambory a jablka. Kradou se také jízdní kola a věci, které lidé nechají venku, třeba v pergole. Rádio, televize, mobil,“ vyjmenovává Černohorský.

K vloupáním podle jeho slov dochází v letních měsících méně, protože jsou místa obydlená. Naopak v zimních a podzimních měsících, kdy jsou chatky prázdné, dochází k vloupáním a krádežím častěji.

Dalibor OTÁHAL, Veronika SCHINDLEROVÁ

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Nezaměstnanost? Dost s ní bojují i obce na Opavsku a Bruntálsku