"Nesmírně děkuji dobrovolníkům, kteří reagovali na mou výzvu z minulého týdne. Přihlásilo se jich už 23 s nejrůznějším vzděláním: lékař, zdravotní sestry, fyzioterapeut, ošetřovatel, sociální péče, studenti, pedagogové a další. S každým z nich jsme se zkontaktovali a dle jejich možnosti a dovednosti pomoci, si vše domluvili. Jsme nadšeni jejich odhodláním pomoci nám i druhým, někteří nabízejí i automobil. Díky vám dobrovolníci, pociťujeme sílu a energii do dalších dní a vnímáme, že nejsme sami, že to společně zvládneme,"poděkovala ředitelka Charity Krnov Monika Dudová.

Červenohorské sedlo je neprůjezdné, řidiči musí po objížďkách.
Cestujete na Jesenicko? Vyhněte se hlavní silnici, zavřeli i Červenohorské sedlo

Současně ale má také smutnou zprávu pro potenciální klienty, kteří by chtěli využít služeb Charity Krnov.

"Mrzí mě, že jsme nuceni vydat nové mimořádné opatření v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19. Charita Krnov nebude do terénní zdravotní i pečovatelské služby přijímat nové osoby, které budou propuštěny z nemocnice či jiného zařízení do domácího léčení bez potvrzení o tom, že je klient prokazatelně nenakažený," představila Dudová nové opatření, které má předcházet přenosu nákazy virem.

Vedení města Krnova tvoří starosta Tomáš Hradil a Místostarostové Miroslav Binar a Pavel Moravec. Společně poděkovali Krnovanům, že společně zvládají krizovou situaci jako jedna komunita.
Vedení Krnova děkuje, že město funguje jak jedna komunita

"Jen za poslední týden bylo do domácí péče propuštěno z nemocnice deset klientů. Nyní máme v terénní péči téměř 70 uživatelů, kterým zajišťujeme péči. Je naší povinností ochránit pracovníky a všechny naše uživatele a neohrozit je možným onemocněním a uvedením služeb do karantény," dodává. 

Dudová dále informovala, že pracovníci Charity stále využívají pro své děti možnosti hlídání a jak to vypadá v zařízení na Žárech.

"V našem domově na Žárech jsou všichni uživatelé i kolektiv pracovníků zdraví. Dodržujeme veškerá možná protiepidemická opatření. Pracovníci pracují ve dvou oddělených skupinách v dvanáctihodinovém provozu za účelem vzájemného oddělení, aby se jednotlivé skupiny nesetkávaly. V případě onemocnění v našem domově máme připravený krizový plán a seznam pracovníků, kteří chtějí v domově po dobu karantény zůstat a zajistit péči našim uživatelům. I ve chvíli karantény své odvážné a odhodlané kolegy neopustím a zůstanu s nimi v domově," dodala Dudová s poděkováním celému kolektivu.

Starosta Krnova Tomáš Hradil se poprvé veřejnosti představil v roušce 16. března. Nyní vzkazuje: nepolevujte v nošení roušek, má to smysl. Zdroj:  Tomáš Hradil
Starosta Krnova oponuje Světové zdravotnické organizaci: noste dál roušky!

V současnosti neuvažujeme o dobrovolném uzavření domova do preventivní karantény, protože není známo, jak dlouho se ještě budeme s koronavirem potýkat.

"Nechceme vysílit ani vyčerpat naše pracovníky a vystavit je případným stresovým situacím. Uvědomujeme si, že jejich síly budeme potřebovat po delší dobu. Může nastat situace, kdy je opravdu v krizovém režimu budeme potřebovat v plné síle," uzavřela ředitelka Charity Krnov. 

Kino Mír v Krnově.
Také krnovské kino Mír 70 vybízí diváky: pojďme si hrát na kino u vás v obýváku

Tým Charity Krnov v době loňských Vánoc.Zdroj: Charita Krnov

Tým Charity Krnov v době loňských Vánoc. Foto: Charita Krnov

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník