"Naše společnost na připojení nově avizovaných odběrů a související realizaci staveb vyčlenila pro Moravu a Slezsko v letošním roce více než 1 miliardu korun,“ upřesnila mluvčí energetiků pro severní a střední Moravu Alice Lutišanová.

Loni bylo na Moravě a ve Slezsku nově připojeno téměř sedm tisíc odběrných míst, což je asi o dva tisíce více než v roce 2009. Tři pětiny nových odběrů připadají na Moravskoslezský kraj. V posledních letech podle Lutišanové i energetika pociťuje vliv hospodářské krize, která zbrzdila stavební boom a příliv nových investorů do regionu. „Mezi novými odběry převládají rodinné domy pro účely bydlení a podnikání v rozptýlené zástavbě. Ve srovnání s předchozími lety, kdy převažovaly velké ucelené lokality, je to podstatná změna,“ konstatoval Miroslav Broskevič, vedoucí oddělení Poskytování sítí Ostrava.

V Moravskoslezském kraji se loni nejvíce hromadily žádosti o připojení převážně ve spádových oblastech větších měst. „Můžeme zmínit například rodinné domy v Krásném Poli. Soubor bytových jednotek byl připojen například také v Ostravě-Porubě na ulici Gen. Sochora. Další významný nárůst odběrů předpokládají energetici v souvislosti s rozvojem Avion Shoping parku, průmyslové zóny v Hrabové a výstavbou Nové Karoliny.