V turistice spojené se služebními cestami a obchodními aktivitami vidí odborníci velký a zatím ne příliš využitý potenciál pro rozvoj cestovního ruchu v Jeseníkách. Sportovních areálů, lázní či ubytovacích komplexů, které jsou vhodné pro tento typ turistiky, existuje v našem regionu celá řada. Namátkou hotely v Malé Morávce, rekreační areál v Dolní Moravě, hotel Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou nebo lázně v Karlově Studánce, ve Velkých Losinách či v Jeseníku.

„Takových míst je tu určitě přes třicet," řekla Ivana Kulíšková ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

V lázních v Karlově Studánce se konají kongresy lékařů a další setkání odborníků a firemní akce. Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku hostí každý měsíc zhruba tři kongresy či podobné firemní akce. Čím mohou tato místa v Jeseníkách konkurovat velkým městům? „Zaprvé je to uzavřenost. Účastníci kongresu nejsou rozptylováni ničím jiným. Málokde mohou ke kongresu přidat lázeňské procedury," zmínila výhody jesenických lázní obchodní ředitelka lázní v Jeseníku Ilona Nápravníková.

Velký potenciál má nejen kongresový turistický ruch, ale také incentivní turistika. Za tímto cizím názvem se může skrývat například lázeňský pobyt nebo o program v adrenalinovém centru. Na propagaci kongresové a incentivní turistiky v Jeseníkách se chce v příštích letech více zaměřit Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Za tímto účelem otevřelo specializovanou kancelář.

„Někdy panuje zažitá představa, že na kongresy, veletrhy a konference se jezdí do Prahy, Brna nebo Ostravy. Praxe ale ukazuje, že to neplatí absolutně. V Jeseníkách máme kapacity a poptávku po nich," řekl Jan Závěšický, ředitel sekretariátu Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. „Velkou výhodou pořádání kongresů a firemních akcí v Jeseníkách je spojení s jedinečnou přírodou Jeseníků, která dokáže z akce udělat zážitek," doplnila Ivana Kulíšková, která je odpovědná za chod kanceláře.

-pek-