Konkrétně v seznamu figuruje bruntálská pobočka v Zeyerově ulici, krnovská pobočka v Mikulášské ulici a pošta Janovice u Rýmařova.

Návrh vládního nařízení, které snížení počtu poboček umožní, bude vláda schvalovat zřejmě příští týden.

Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci.

Zleva Ivo Vondrák, Tomáš Macura, Vít Rakušan.
VIDEO: Rušení pošt v kraji? Takto reagují hejtman Vondrák s primátorem Macurou

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard Kč.

Historie pošty u krnovského nádraží

Proč byla v Krnově zřízena malá poštovní pobočka právě v Mikulášské ulici? Proč ztratila svůj význam a dnes figuruje v seznamu poboček navržených k likvidaci?

Pro zřízení této krnovské pošty byla rozhodující blízkost nádraží. Vznikla přímo v Nádražní ulici, která se tehdy jmenovala Bahnhofstraße a po válce Leninova. Odtud se pošta přesunula kousek dál do Mikulášské, kde byly lepší podmínky. Tehdy se Mikulášská ještě jmenovala Sovětské armády. Kromě hlavní pošty Krnov 1 a nádražní pošty Krnov 2 fungovaly v Krnově také poštovní pobočky Chomýž a Krásné Loučky.

Pobočka v Mikulášské ulici byla pro Krnovany mimořádně důležitá v dobách, kdy ve stejné budově sídlil také celní úřad. „Je zde především prováděno proclívání a odesílání balíkových zásilek do zahraničí. Této možnosti využívají příbuzní osob, které nezákonně opustily ČSSR a jsou často dlouhou dobu v táborech pro tyto vystěhovalce,“ zaznamenal krnovský kronikář specifika poštovní pobočky v Mikulášské ulici.

Po vstupu České republiky do Schengenského prostoru a Evropské unie se odesílání balíků do zahraničí velmi zjednodušilo a také už provoz pošt nebyl tak úzce provázaný s železniční dopravou. Význam krnovské poštovní pobočky u nádraží v Milulášské ulici proto dlouhodobě upadal.