Odborné pracovnice bruntálského Domova Pohoda Ludmila Novotňáková a Silvie Radová byly jedněmi z těch, které nominovaly svou nadřízenou Miroslavu Sedlákovou na Cenu kvality v sociálních službách.

„Vážíme si jejích morálních vlastností i vstřícnosti k nám jako personálu i k uživatelům našeho domova pro seniory," řekla Silvie Radová. Kdykoliv má někdo nějaký problém, šéfka se snaží vyjít vstříc a nalézt vhodné řešení.

„Jsme velice rády, že máme takovou nadřízenou. Domluvily jsme se mezi sebou, protože my opravdu máme Mirečku moc rády za to, jaká je, za její lidské vlastnosti, přátelskost, a letos jsme ji nominovaly na tuto prestižní celostátní cenu," doplnila Ludmila Novotňáková.

Nebylo lehké v soutěži uspět, vždyť se do ní přihlásilo letos na pět tisíc pracovníků nebo kolektivů, které se snaží vytvářet komfortní prostředí a stabilní zázemí uživatelům sociální péče.

Sestra roku má i Cenu sympatie

Kolektiv pracovníků bruntálského Domova Pohoda je tradičně úspěšný.

Letos získal certifikát Značky kvality v sociálních službách od Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, což znamená, že je Domov Pohoda druhým nejlépe hodnoceným zařízením pro seniory v České republice. Navíc sama Miroslava Sedláková se stala před čtyřmi lety Sestrou roku.

Proto její profesionalita a přístup k sociální péči ocenili i letos v listopadu Cenou sympatie. „V sociálních službách pracuji krátce, teprve dva a půl roku, o to víc si ocenění vážím. Také si vážím mých děvčat, že mne nominovaly," těšila se Miroslava Sedláková.

Do celostátního klání se letos přihlásilo na pět tisíc osob a institucí z oblasti sociálních služeb, výběr posléze zúžil počet přihlášených na 109 v různých kategoriích. Cena sympatie nakonec připadla právě Miroslavě Sedlákové.

„Jelikož jsem pracovala třicet let na chirurgickém oddělení bruntálské nemocnice, snažím se svými zkušenostmi jít příkladem a být takovým živlem. Podřízené se snažím motivovat, jsem přitom ráda, že i ony mají zájem. Možná mne nominovaly i pro můj lidský přístup, jenž se snažím při naší těžké práci aplikovat," odhadovala usměvavá Sedláková, které snad nikdy netrpí špatnou náladou ani vůči personálu, ani vůči podřízeným, a chová se ke všem doslova jako ke svým vlastním dětem.

Za co se ceny udělují

Nad soutěží o nejlepšího poskytovatele sociálních služeb v České republice Ceny kvality v sociální péči převzalo záštitu Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Cílem soutěže je každoročně podporovat a morálně ocenit jednotlivce a instituce, které se snaží vytvářet komfortní prostředí a stabilní zázemí pro uživatele sociální péče, a to s důrazem především na profesionalitu a osobní přístup.

Projekt osmým rokem pořádá redakce časopisu Ošetřovatelská péče ve spolupráci s Radou kvality ČR a náleží mezi strategické projekty Národního programu podpory kvality.

„Sociální služby tvoří pro řadu lidí významnou oporu v těžkých životních situacích. Jsem proto rád, že mohu pogratulovat lidem, kteří se snaží v této oblasti pracovat s maximálním zaujetím, odborností a často nad rámec svých povinností," sdělil náměstek ministra pro sociální a rodinou politiku Pavel Čáslava, který osobně předával cenu pro Osobnost roku v sociálních službách.