Na první pohled vypadal výsledek kandidátky Budoucnost Pavlovic grandiózně. Vysoká volební účast znamená silný mandát vítěze, který má čtyři zastupitele z pěti. Kdo by si pomyslel, že jednoznačný úspěch skončí výměnou starostky Lenky Drozdové za Tomáše Kotáska ze stejné kandidátky a výčitkami, kdo na koho udělal větší podraz, kdo koho zradil.

Drozdová na prvním místě kandidátky dostala 62 hlasů, Kotásek na třetím místě 86 hlasů. Díky vyšší podpoře voličů Tomáš Kotásek převzal roli lídra. Při povolebním vyjednávání domluvil, že se stane stane starostou Pavlovic a místostarostkou bude Emília Kopalová z protikandidátky KDU-ČSL, která dostala jen 33 hlasů.

Ilustrační foto.
Bruntál už zná podobu koalice

DROZDOVÁ: BERU AKT HLASOVÁNÍ JAKO ZRADU

„Lídr oslovuje kandidáty, kteří jeho hlavní myšlenku (ne bezvýhradně), ale v principu podporují a sdílejí. Což jsem byla několikrát kandidáty ujištěna. Oproti současnému stavu. Proto mi nikdo nemůže mít za zlé (a shoduje se na tom mnoho lidí), že beru akt hlasování jako zradu, jejíž výsledkem je nejen popření dosavadních myšlenek Budoucnosti Pavlovic, ale také návrh Tomáše Kotáska sebe sama na post starosty z důvodu nejvyššího počtu hlasů a návrh paní Kopalové z protikandidátky na post místostarostky, byť měla z nás všech nejmenší počet hlasů,“ napsala starostka Lenka Drozdová ve svém prohlášení k volbám.

Montáž nového oběžného kola turbíny na Dlouhých Stráních
VIDEO: Dlouhými stráněmi putovalo obří oběžné kolo

KOTÁSEK: PROČ JSEM BYL AŽ TŘETÍ?

„Ano byl jsem osloven Lenkou, zda s ní půjdu na kandidátku. Oslovila mě i přes to, že věděla o naších názorových neshodách. Nabídla mi druhou pozici na kandidátce post místostarosty, což jsem přijal. Tady je ale první zádrhel (možná podraz chcete-li). Na druhou pozici totiž dala paní Rejdovou aniž by mi o tom řekla. To, že jsem na třetí pozici, jsem se dozvěděl až při podpisu kandidátky. Lenka před volbama působila velmi sebevědomě. Když jsem se jí zeptal zda musí být bezpodmínečně starostkou, její odpověď zněla: NE! Není prý pro ní problém mít jinou práci… A z toho vycházím nyní po volbách,“ zdůvodnil svůj postup Tomáš Kotásek.

Pohled na Krnovskou škrobárnu. Ilustrační foto.
Krnovské škrobárny jsou v kraji nejodpovědnější společnost

PROTIKANDIDÁT BLIŽŠÍ NEŽ LÍDR KANDIDÁTKY

„Je to stejné, jako by fotbalista dal gól do vlastní brány, protože má v protistraně kamaráda a chce mu pomoci vyhrát. Zvažovala jsem odstoupení,“ vysvětlila Lenka Drozdová jak vnímá spojenectví Tomáše Kotáska z Budoucnosti Pavlovic a Emílie Kopalové z KDU-ČSL.

Podle ní měl Kotásek dost času si předem rozmyslet, zda se chce ucházet o hlasy voličů na kandidátce lídra, ke kterému kvůli názorovým rozdílům necítí loajalitu.

Žena regionu 2018, 15. října 2018 v Ostravě - Dana Meca Franková na snímku druhá zprava vedle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka.
Ženou regionu je Dana Meca Franková, majitelka vzdělávacího centra v Bruntále

NEODSTOUPÍM, NECHCI MIMOŘÁDNÉ VOLBY

„Spletla jsem se a zklamala. To přiznávám. Proto neplánuji vyvolávat mimořádné volby. Ano, v první fázi jsem chtěla odstoupit. Ale mé náhradnice by bohužel odstoupily také, což by mimořádné volby vyvolalo. Ale kvůli tomu jsem nekandidovala. Není v mém zájmu obec dostat do situace, která zde byla před několika lety kvůli nesmyslným tahanicím o moc,“ uvedla v závěru svého prohlášení Drozdová.

„Možná jsem u mnohých padl na podrazacké dno, teď už nezbývá než prací dokázat že ta změna k něčemu bude,“ uvedl na závěr Tomáš Kotásek.

Ilustrační foto.
Podnikatel Masný oznámil, že břidlici chce zpracovávat v Polsku