Na Středním odborném učilišti Dukelská v Bruntále začaly minulý týden praktické maturity. Studenti čtyřletého maturitního oboru Kuchař obhajovali písemné práce a vařili.

Například Karin Holubová si vylosovala téma Kulinářské zážitky od středozemního moře. Pro komisi připravila chobotnici s opékanými brambory. „Toto jídlo mě učil jeden Chorvat, ten mi chobotnici i ulovil,“ pochlubila se komisi Karin. Prozradila, že do Chorvatska jezdí za tatínkem a z jejích slov bylo znát, že u Středozemního moře je skoro jako doma. „Chorvati nejsou například na polívky, ty se tam skoro vůbec nejí, bude to asi tím, že tam je takové teplo,“ popsala jednu ze zkušeností mladá kuchařka.

Příprava exotického jídla jí prý zabrala asi hodinu. Nejtěžší bylo chobotnici vykuchat. Čerstvého, pouze chlazeného hlavonožce si nechala poslat z Chorvatska. „Měla jsem strach toto jídlo uvařit, bála jsem se, jak se k tomu komise postaví,“ přiznala se Karin. Její obavy ale byly zbytečné. Zástupci komise neskrývaly nadšení. „Připravit chobotnici je hodně těžké. Musí se to umět. Málokomu se podaří, aby nebyla tuhá,“ řekl mistr odborného výcviku Petr Mráček.

Další práci na velmi zajímavé téma si vylosovala Kateřina Otrubová. Ta hovořila o dietách a různých druzích vegetariánství. „Způsob stravování u více než 80% naší populace je nezdravý. Je totiž charakteristický nadbytkem tučného masa a uzenin, volných živočišných tuků, nadbytkem jednoduchých cukrů a v posledních letech také konzumací rychlého občerstvení jak českého, tak amerického typu,“ napsala ve své písemné práci Kateřina.

Pavlína Pelikánová u zkoušky přiznala, že už ochutnala hmyz. Podle ní je to jídlo budoucnosti. „Je dostupný a zdravý,“ řekla Pavlína. Nejrůznější hmyzí potraviny jsou již dnes součástí asijských jídelníčků. „Evropa se konzumace hmyzu ještě bojí, ale to je otázka času, kdy to přijde i sem,“ dodala Pavlína.