VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři při maturitě obhajovali své práce

Bruntál - Budoucí kuchařky při maturitách z odborného výcviku hostily zkušební komisy také exotickými jídly. Komise při zkouškách ochutnala například chobotnici.

16.5.2008
SDÍLEJ:

Chobotnice s opékanými brambory je specialita, kterou připravila pro porotu jedna ze studentek Odborného učiliště na Dukelské ulici v Bruntále v rámci zkoušky z odborného výcviku.Foto: DENÍK/Zuzana Pršalová

Na Středním odborném učilišti Dukelská v Bruntále začaly minulý týden praktické maturity. Studenti čtyřletého maturitního oboru Kuchař obhajovali písemné práce a vařili.

Například Karin Holubová si vylosovala téma Kulinářské zážitky od středozemního moře. Pro komisi připravila chobotnici s opékanými brambory. „Toto jídlo mě učil jeden Chorvat, ten mi chobotnici i ulovil,“ pochlubila se komisi Karin. Prozradila, že do Chorvatska jezdí za tatínkem a z jejích slov bylo znát, že u Středozemního moře je skoro jako doma. „Chorvati nejsou například na polívky, ty se tam skoro vůbec nejí, bude to asi tím, že tam je takové teplo,“ popsala jednu ze zkušeností mladá kuchařka.

Příprava exotického jídla jí prý zabrala asi hodinu. Nejtěžší bylo chobotnici vykuchat. Čerstvého, pouze chlazeného hlavonožce si nechala poslat z Chorvatska. „Měla jsem strach toto jídlo uvařit, bála jsem se, jak se k tomu komise postaví,“ přiznala se Karin. Její obavy ale byly zbytečné. Zástupci komise neskrývaly nadšení. „Připravit chobotnici je hodně těžké. Musí se to umět. Málokomu se podaří, aby nebyla tuhá,“ řekl mistr odborného výcviku Petr Mráček.

Další práci na velmi zajímavé téma si vylosovala Kateřina Otrubová. Ta hovořila o dietách a různých druzích vegetariánství. „Způsob stravování u více než 80% naší populace je nezdravý. Je totiž charakteristický nadbytkem tučného masa a uzenin, volných živočišných tuků, nadbytkem jednoduchých cukrů a v posledních letech také konzumací rychlého občerstvení jak českého, tak amerického typu,“ napsala ve své písemné práci Kateřina.

Pavlína Pelikánová u zkoušky přiznala, že už ochutnala hmyz. Podle ní je to jídlo budoucnosti. „Je dostupný a zdravý,“ řekla Pavlína. Nejrůznější hmyzí potraviny jsou již dnes součástí asijských jídelníčků. „Evropa se konzumace hmyzu ještě bojí, ale to je otázka času, kdy to přijde i sem,“ dodala Pavlína.

Autor: Pršalová Zuzana

16.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zástupci Povodí Odry na schůzce s občany představili velmi podrobně investice v povodí řeky Opavy, ale kudy povede přeložka silnice do Zátoru a které konkrétní pozemky se budou vykupovat ještě sami nevěděli.
9

Povodí Odry o přeložce silnice v Heřminovech toho moc neví

Jana Bernášková

Jana Bernášková zazáří už tento pátek na divadelních prknech

Jméno pro vánoční strom

Pohodář, Uhlířáček… Jak se bude jmenovat letošní vánoční strom v Bruntále? Máte poslední příležitost zapojit se do ankety a navrhnout mu jméno.

Langschurovu cenu letos získaly tři dívky

Sára je skvělá výtvarnice, Eliška organizuje turnaje v holandském billiardu, Alžběta je mistryně ČR a Evropy v tanci. Tyto tři gymnazistky jsou nositelky Langschurovy ceny 2017.

Deset let pro žárlivého Turka, který v Krnově pobodal Egypťana

Ostrava, Krnov - Zraněného muže zachránilo to, že útočníka objal kolem trupu a čekal, až se vyčerpá.

Do Jeseníků o víkendu dorazili první běžkaři

Přírodní sníh se zatím drží pouze ve vyšších horských partiích. Vlekaři na začátku nové sezony testují umělé zasněžování, aby mohli děla spustit naplno, jakmile teploty klesnou dostatečně hluboko pod nulu. V Jeseníkách, kde se už o víkendu objevili první výletníci na běžkách.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT