Držitelé Berlovy ceny
Cena dr. Ernsta Berla byla udělena těmto studentům Všeobecného a sportovního gymnázia:
2015: Vojtěch Matuš, Klára Řepková
2014: Vojtěch Krupa
2013: Filip Šmatelka
2012:Vojen Sadílek
2011: Jan Fejtek, Lucie Klimešová, Martina Mýlková
2010: Marek Šipoš, Michaela Húsková, Radka Sklenářová
2009: Michaela Gyorgyová, Ondřej Svoboda, Viktor Komárek
2008: Tereza Hrabčáková, Tereza Michalová, Viktor Komárek
2007: Jakub Hrabčák, Marek Zona, Radim Macháč
2006: Filip Bršťák, Jakub Hrabčák, Jiří Kúr

Bruntálský rodák Ernst Berl jako chemik dosáhl světového věhlasu. Tento významný vědec může být zejména pro mladé studenty v našem regionu velmi inspirativní osobnost.

Ocenit gymnazisty

Sdružení Krnovská synagoga se už před lety rozhodlo každoročně oceňovat nejlepší studenty krnovského gymnázia cenou Sigmunda Langshura a mimořádné studenty bruntálského gymnázia cenou se vztahem k Bruntálu, cenou Ernsta Berla.

Tímto způsobem chtějí vyzvednout mimořádné studijní výsledky, nápady, projekty nebo fair play chování a reprezentaci školy.

Studenti bruntálského gymnázia se v úterý 27. října vypravili do krnovské synagogy, kde byla Berlova cena slavnostně předána Vojtěchovi Matušovi z oktávy za vynikající sportovní úspěchy a Kláře Řepkové ze septimy, která se zúčastnila simulovaného letu na Mars.

„Jsme rádi, že tyto ceny jsou spojené nejen s prestiží, ale také s finanční dotací, která umožní gymnazistům rozvíjet svůj talent. Škola každoročně navrhne kandidáty, kteří vynikli v nějakém oboru a dobře reprezentovali naše gymnázium. Pak z nich vybíráme ty nejlepší ve spolupráci se sponzory této ceny," uvedl ředitel bruntálského gymnázia Petr Melichar.

Proč právě synagoga?

Proč se cena pro bruntálské studenty předávala právě v krnovské synagoze?

Jednak Ernst Berl byl příslušníkem zaniklé židovské komunity, kterou symbolizuje právě synagoga.

Krásně zrestaurovaná synagoga je významná památka i důstojné místo pro slavnostní ceremoniál.

„Vítám vás v krnovské synagoze, která slouží nejen k motlitbám, ale hlavně k setkávání lidí. Předání ceny zde určitě vyzní slavnostně. Další důvod je ten, že sami od sebe byste se při návštěvě Krnova asi neodhodlali podívat dovnitř této památky a to by byla škoda. Když jen projdete kolem, možná cítíte, že synagoga je něco odlišného a neznámého, ale sami těžko uděláte krok, abyste se o ní dozvěděli něco víc," oslovil bruntálské gymnazisty Jiří Strnad ze sdružení Krnovská synagoga.

Co jste nevěděli o židovství

Jiří Strnad vyprávěl bruntálským studentům, proč krnovská synagoga jako jedna z mála přečkala systematické ničení židovských památek v období nacismu. Vysvětlil, jak se liší synagogy konzervativních a liberálních směrů judaismu, jak se krnovská židovská komunita, čítající sotva čtyři sta občanů, významně zasloužila o rozkvět Krnovska nebo proč se muži modlili v přízemí synagogy, zatímco jejich ženám bylo vyhrazeno místo na galerii. Studenti se dozvěděli, co symbolizuje jarmulka nebo obřízka a jakým vzdělávacím, zasvěcovacím a zkouškovým procesem musí projít člověk, který se rozhodl konvertovat a stát se Židem.

Studenty nejvíc pobavilo, když Strnad zkoušel ze základních vědomostí také jejich učitelku dějepisu. Třeba jí položil záludnou otázku, jaká je definice Žida a proč se židovství dědí pouze po matce, ale nikoliv po otci.

Studenty zajímalo, jak funguje kibuc, jak se Židé baví o bohu, jehož posvátné jméno nesmí ani vyslovit, čím je specifická židovská škola nebo kteří ze známých zpěváků, herců, vědců nebo politiků se hlásí ke svému židovskému původu.

Kdo byl Ernst Berl

Dr. Ernst Berl (1877 Bruntál- 1946 Pittsburgh, USA)

Chemik evropského věhlasu se narodil v bruntálské židovské rodině průmyslníka Maxe Berla. Studoval ve Vídni, později ve Švýcarsku, kde roku 1901 získal doktorát na univerzitě v Curychu. Pracoval jako hlavní chemik v továrně na umělé hedvábí v Belgii, v letech 1914-1919 byl řídícím chemikem na rakouském ministerstvu války. V letech 1919 - 1933 vyučoval chemii na vysoké škole v německém Darmstadtu. Po nástupu Hitlera k moci emigroval se dvěma syny do USA, kde do roku 1944 působil jako profesor technologického institutu v Pittsburghu. Jméno Ernsta Berla dnes nese univerzita v Darmstadtu. Na památku Dr. Ernsta Berla je udělována jeho cena nejméně jednomu studentovi či studentce bruntálského gymnázia.