Všechno, co mělo dvě kola, se sjelo v sobotu 2. května na náměstí Míru v Bruntále. Motorkářské Vítání jara vstoupilo do sedmého ročníku. V Bruntále nechyběly ani čtyřkolky i jiná stylová vozítka.

„S motorkami jsem svázán od dětství. My motorkáři jsme jedna velká rodina. Jsem rád, že se nám daří zlákat do Bruntálu kamarády ze širokého i dalekého okolí," pokyvoval hlavou Roman Stuchlík z pořádajícího občanského sdružení Motorafani.

Je to krásné svezení

Návštěvníci Vítání jara obdivovali nejen nejnovější silné stroje, ale i historické motocykly. Na dvou z nich přijeli na náměstí Pavel Podlovský a Ladislav Thomas. „Na motorce jezdím už od šestnácti let. K veteránům jsem přičichl teprve před dvěma lety. Užívám si dnes jízdu na Jawě 150 z roku 1955," uvedl Pavel Podlovský.

„Tu historickou Jawu jsem získal z Hodonínska, a je to krásné svezení. To víte, jako první jsem musel provést nějakou tu opravu, aby vůbec jezdila," doplnil Pavel Podlovský.

Speciálku Jawu vlastní jeho kolega Ladislav Thomas. „Moje Jawa je z roku 1946. Jak jsem ji získal? Když se bavím se sobě rovnými, tak říkám, že Mikuláš ji rozhodně nepřinesl," smál se Ladislav Thomas, který přijel na náměstí Míru oblečen s kolegou Podlovským do historických motorkářských kombinéz.

Jak se oba shodli, koupit veterána není až tak jednoduché. „Musí se pátrat. Pátrat a shánět," potvrdil Thomas, který motorkám propadl ve svých šesti letech.

Motorky baví také děvčata

S modernějším motocyklem přijel na Vítání jara mezi jinými Martin Rajnoha ze Staré Vody, který se letos chystá s kamarády na zahraniční vyjížďku. Každoročním účastníkem je taktéž Petr Kusák z Bruntálu.

„Motorka je klid, pohoda a svoboda, takové vymazání hlavy od těch každodenních pracovních povinností. Pro mě je to zábava, ale i povinnost," vyznal se Petr Kusák, který je známý i jako instruktor v místní autoškole.

Pavel Olšovec se dostavil k Vítání jara z Opavy. I on navštěvuje akci Motorafanů každoročně s železnou pravidelností. S přítelkyní přijel na šestnáctistovce Yamaha.

„Motorafani to umí, spojit motorkářský sraz s dobrou muzikou. Je to stylová akce, na které jsem já přece nemohl chybět. A za rok se tu uvidíme zase, pokud se poštěstí," sdělil Deníku pravověrný motorkář Pavel Olšovec.

Početná suita přijela do Bruntálu také z Horního Benešova. Tak jako v jiných případech, i z tohoto města se dostavily celé rodinné klany. „Motorky, to prostě byla láska na první pohled. Dívejte na ten motor, na ten vzhled, to je prostě paráda. Dovezl mě tatínek, protože v patnácti letech ještě řidičák na motocykl udělat nemůžu," konstatovala Daniela Zákoutská.

Také ona si kromě motorů s chutí poslechla ryčnou hudbu, která se při Vítání jara z náměstí linula. Zahrály kapely Rotor, Black Bull, The Pant, Headfire, Sagittari a na závěr Contract Kabát Revival. Součástí Vítání jara byla i tradiční vyjížďka po okolních obcích.