Čeho se obyvatelé a návštěvníci města dočkají, na co se mohou těšit? Kdy proběhne hlavní část oslav a bude se slavit na kulturním, společenském i sportovním poli? Na tyto otázky odpověděl starosta Bruntálu Petr Rys.

První akcí roku byl Novoroční výšlap na Uhlířský vrch, kterého jste se rovněž zúčastnil. O víkendu se koná galavečer. Čím bude zajímavý?

Především lidmi. Sejde se zde velká řada zajímavých hostů, budou oceněny významné osobnosti a vzpomenuti lidé, jejichž jména se nesmazatelně zapsala do historie našeho města. Zajímavý bude samozřejmě také program, který přinese kromě jiného představení nové knihy o Bruntále, křest filmového DVD, dražbu zubaté žáby a mnoho dalších zajímavostí.

Tak to byl galavečer. A na jaké další kulturní akce se lze těšit?

Kulturní a společenské akce jsou naplánovány na všechna období roku 2013, a to akce jak tradiční, tak nové. Náš rozhovor by se značně protáhl, pokud bych měl vyjmenovat všechny, protože už teď je naplánováno více než třicet akcí, které připadají na devět měsíců letošního roku.

Samozřejmě město není organizátorem všech těchto akcí, významný pořadatelský podíl mají Středisko volného času, Klub Za starý Bruntál, Muzeum Bruntál a další. Informace o všech akcích jsou a průběžně budou zveřejňovány na internetových stránkách města a webu k 800. výročí. Každopádně pevně věřím, že si na své přijdou občané skutečně každého věku.

Co je připraveno v oblasti sportovní?

Co jsem řekl o kulturních a společenských akcích, platí samozřejmě také o událostech sportovních nebo se sportem souvisejících. Zde nemohu nezmínit dvě události vpravdě mezinárodního rozměru, které budou zpestřením zejména pro příznivce cyklistiky: probíhá intenzivní jednání o zapojení Bruntálu do trasy Závodu míru s tím, že by se v našem městě uskutečnil dojezd druhé a start třetí etapy tohoto podniku.

Druhou akcí, která proběhne na začátku června, je Cyklotour Josefa Zimovčáka, legendárního jezdce na historickém velocipédu.

Kdy proběhne hlavní část oslav? Očekávám, že program bude bohatý.

Dny města se jako obvykle uskuteční v červnu, konkrétně ve dnech 21. až 23. června, a letos budou mimořádně zajímavé už proto, že budou pojaty jako hlavní část oslav 800. výročí. Na jejich organizaci budeme opět spolupracovat s naším polským partnerským městem Opole. Nyní je dojednávána účast konkrétních vystupujících a věřím, že návštěvníci budou spokojeni.

Jak vy sám budete slavit? Předpokládám, že se zúčastníte většiny akcí ve městě.

Nevím, nakolik mi čas dovolí účastnit se plánovaných akcí, určitě nestihnu všechny, ale rád bych stihl většinu. Už z úcty k tomuto městu a k jeho výročí. Takže ano, osobně výročí města oslavím mimo jiné účastí na plánovaných akcích a na některé z nich se vyloženě těším.

Těší vás, že jste právě v roce oslav starostou údajně nejstaršího města v republice?

Vážím si chvil, kdy si tuto skutečnost mohu v klidu a plně uvědomit, protože jsou to chvíle velmi vzácné. Avšak samozřejmě o to víc vnímám odpovědnost, která je spojena nejen s oslavami významného výročí, ale také s chodem města.