V regionu s nízkými výdělky mnohdy ještě zahlédneme zapomenuté pár let staré reklamní poutače typu „Polední menu od 75 Kč“ nebo „Menu: 59 Kč“.

Kolik stojí meníčka dnes? Jsou o něco dražší, ale z pohledu cena/kvalita trend zůstává stejný. Nalákat spořivé strávníky na meníčka do 140 korun a věřit, že s nimi dorazí také ti, kteří si z jídelního lístku nevybírají jen podle ceny.

Dají se najít i podniky, kde polévku a hlavní jídlo do nosiče strávník pořídí za stovku. Přibývá také podniků, které kromě běžných meníček nabízejí také víkendová, která jsou o něco dražší. 

Restaurace Třináctka Slezské Rudoltice

Turisté, kteří se ve Slezských Rudolticích vydají od úzkokolejky na zámek, nemohou minout restauraci Třináctka, která loni pořádala velkou otevírací párty. Její majitel podniká v oborech mobilních WC a rozebíratelných plotů, ale jako vystudovaný řezník a uzenář má také velmi blízko k oboru gastronomie. Když si na Osoblažsku našel svou životní partnerku, začal přemýšlet, jak krásu zdejší krajiny zprostředkovat ostatním.

Restaurace Třináctka Slezské RudolticeRestaurace Třináctka Slezské RudolticeZdroj: Deník/František Kuba

Uvědomil si, že v Česku přibývá lidí, kteří chtějí strávit dovolenou poznáváním odlehlých částí republiky za pár korun. „Každý vám řekne, že Osoblažsko je konec světa. Je to pravda, ale já v tom vidím jeho největší přednost,“ říká majitel Třináctky, kterému název jeho podniku připomíná, že se narodil v magický pátek třináctého.

„Meníčka za 138 korun míváme od 11 do 14 hodin, ale jen středa, čtvrtek a pátek. Pak ještě máme víkendové menu za 213 korun, ale to už jsou takové ty náročnější věci, jako je třeba svíčková,“ vysvětluje servírka. Rodiny s dětmi do Třináctky chodí na zmrzlinu, chlapi na pivo a sousedé z Polska na Kofolu na pořádný smažák.

Adresa: Slezské Rudoltice 65
Otvírací doba: neděle až čtvrtek 11–21, pátek a sobota 11-23 hod.
Menu: středa, čtvrtek, pátek: 139 Kč
Příklad menu: kuřecí vývar s nudlemi, přírodní vepřový plátek, brambory

Restaurace Obecní dům Holčovice

Přímo v centru Holčovic nabízí restaurace Obecní dům příjemné prostředí s kapacitou kolem osmdesáti míst, takže se stala tradičním místem zdejších rodinných oslav, svateb nebo smutečních hostin. Také se zde pod slunečníky rádi občerstvují cyklisté a turisté. Pro rodiny s dětmi je u restaurace vybudováno hřiště.

Restaurace Obecní dům HolčoviceRestaurace Obecní dům HolčoviceZdroj: Deník/František Kuba

„Běžné meníčko je za 129 korun, víkendové za 150. Občas se v nabídce najde zajímavé jídlo za stovku, například teď to byly skvělé švestkové knedlíky za 99 korun. Sezonní jídlo, obrovská porce, takže spokojenost. Na stránkách obce nově najdete i víkendové meníčko, které připravuje Gabča Kemeňová. Všichni si pochvalují její skvělou dršťkovou. Mají také rozvoz, což je výborná služba seniorům v okolí. Občas tam taky dělají grilovačku, makrely, klobásky, krkovičku a podobně,“ pochvaluje jídelnu Obecní dům Ivana Bolfová z Holčovic. „Vždycky v Obecním domě obdivuji, jak servírky lítají s jídlem, když mají plno. Musí počítat s tím, že občas se jim do cesty připlete pes nebo dítě,“ přidal svou zkušenost Jiří Vachala.

Adresa: Holčovice 241
Otevírací doba: neděle až čtvrtek 11-20 hodin (kuchyně do 18 hodin), pátek a sobota 11-23 hodin (kuchyně do 19 hodin)
Menu: 129 Kč, o víkendu 150 Kč
Příklad menu: zeleninová polévka s hráškovou rýží, kuřecí prso v kari těstíčku, vařený brambor, zeleninový salát
Web: https://www.obecholcovice.cz/restaurace-obecni-dum/ms-3792

Western Vysoká-Bartultovice

Přímo na hraničním přechodu Vysoká-Bartultovice – Trzebina funguje typicky rodinná restaurace Western, která letos slaví dvacet let své existence. Oblíbili si ji hosté z Krnovska, Osoblažska i Polska. Protože Western leží přímo na hranicích, mísí se zde čeština s polštinou také na jídelním lístku. Meníčko za 145 korun tvoří třeba guláškovka, domácí lečo s bramborem nebo dušené vepřové s rýží nebo těstovinami.

Restaurace Western Vysoká - BartultoviceRestaurace Western Vysoká - BartultoviceZdroj: Deník/František Kuba

„Jsme tady v Bartultovicích, jak se říká na konci světa, tak občas pořádáme akce, které dají místním důvod se sejít. Rádi se k nám přijedou pobavit z celého Osoblažska a Jindřichovska, ale i z polského pohraničí. Vymysleli jsme třeba pódium pro regionální neprofesionální kapely, ať lidem zahrají pro radost. Opečou se klobásy, sousedé a známí se potkají. Náš zookoutek a hřiště je zase pro rodiny s dětmi,“ představila rodinný podnik Western v Bartultovicích jeho majitelka Jana Švestková. Pracuje v kuchyni a stará se o administrativu, zatímco její rodina obsluhuje hosty a pomáhá, kde se dá. Už se zaučují i vnoučata.

Protože jsme ve westernu, nechybějí na jídelním lístku ani jídla s názvy indiánský skalp, pouštní růže, kapsa Buffalo Billa nebo naháč z Barťáku. Víte, jak se polsky řekne zbloudilý Číňan z Arizony? Podle jídelního lístku „Zagubiony Chińczyk z Arizony”. Stojí 150 korun. V hotovosti nebo ve zlatě, protože kovbojové karty zásadně neberou.

Adresa: Bartultovice 44
Otevírací doba: pondělí, úterý zavřeno, středa - neděle 11-21 hod., ve dnech 28. 8. - 5. 9. zavřeno (dovolená)
Menu: 145 Kč
Příklad menu: gulášová polévka, domácí lečo s bramborem nebo dušené vepřové s rýží nebo těstovinami
Web: https://www.restaurace-western.cz/ 

Eden Jindřichov

Přestavba bývalého kulturního domu na restauraci Eden patří k nejvýznamnějším investicím Jindřichova. Velkolepá otevírací slavnost zde proběhla v červnu 2021. „Za dob Rakouska-Uherska to byl původně hostinec Forner. Pamětníci si ho z poválečné doby vybaví jako hospodu U partyzána. Potom dlouhou dobu až do listopadové revoluce to byl kulturní dům. Pak v rámci restitucí objekt navrátili rodině Hasilově. Posledními majiteli byli manželé Špičákovi, kteří penzion pojmenovali Eden. V roce 2014 Eden koupila obec Jindřichov. V roce 2017 započala s jeho rekonstrukcí,“ představil historii Edenu starosta Jindřichova Martin Korduliak s tím, že se zde každoročně konají obecní bály, silvestry i stavění a kácení máje.

Restaurace Eden JindřichovRestaurace Eden JindřichovZdroj: Deník/František Kuba

„Kuchařský tým vaří z čerstvých a kvalitních surovin od lokálních dodavatelů i světových firem. Zajímavá nabídka tradičního, domácího i mezinárodního obědového menu osloví širokou škálu hostů, kteří si mohou vybrat ze tří jídel denně. Mimo dobu oběda si můžete objednat jídlo ze sezonního jídelního lístku a o víkendu navíc i z víkendové nabídky,“ představuje Eden své obědové menu.

Adresa: Jindřichov 277
Otevírací doba: neděle až čtvrtek 11-21 hodin, pátek a sobota 11-22 hodin
Menu: 135 korun (pondělí až pátek od 11 do 14 hod.)
Příklad menu: frankfurtská polévka, vepřová kýta na smetaně, houskový knedlík
Web: https://www.penzion-jindrichov.cz/

Restaurace Pančava v Třemešné-Rudíkovech

Restaurace Pančava leží v Třemešné-Rudíkovech na frekventovaném dopravním tahu do Polska, takže jsou zde častými hosty zejména motoristé, které láká velké parkoviště na dohled od zastřešené zahrádky.Motorest Pančava v Třemešné - Rudíkovech.Motorest Pančava v Třemešné - Rudíkovech.Zdroj: Deník/František Kuba

Svůj styl Pančava prezentuje jako domácí českou kuchyní. Řidičům, které čeká dlouhá cesta, rádi zabalí jídlo s sebou. Stejně tak místním seniorům. Na děti zde čeká hřiště, také majitelé pejsků jsou zde vítáni.

Adresa: Třemešná Rudíkovy 1/57
Otevírací doba: neděle až čtvrtek 10-21 hodin, pátek a sobota 10-22 hodin
Menu: od 128 Kč (s polévkou)
Příklad menu: čočková polévka, kuřecí ražniči, vařené brambory
Web: https://restaurace-pancava.makro.rest/?lang=cs