„Dějiny gymnázia v našem městě jsou ale o hodně starší. První gymnázium v Bruntále založili piaristé a oficiálně se zde začalo vyučovat v roce 1731. Jeho činnost byla ukončena v roce 1773.

Jelikož byl Bruntál německým městem, hlavním jazykem na škole byla němčina," připomenul profesor bruntálského gymnázia Antonín Zgažar. Před založením prvního českého gymnázia se v Bruntále vystřídaly ještě tři varianty škol, a to státní nižší gymnázium, státní reálné gymnázium a které od roku 1912 sídlilo v tehdy nově postavené budově na křižovatce dnešních ulic Jesenická a Dukelská.

V této budově nyní sídlí i současné gymnázium. Za nacistické okupace bylo gymnázium změněno na vyšší školu střední, ve které se vyučovalo až do května 1945, tehdy byla výuka zrušena kvůli příchodu Rudé armády, většina profesorů a studentů z města uprchla.

.„No a teď se konečně dostáváme k založení gymnázia českého. Po obnovení československé státní moci a rozhodnutí o odsunu německého obyvatelstva začali již od počátku školního roku 1945/1946 usilovat političtí a školští pracovníci Bruntálu o to, aby město mělo vlastní střední školu a aby na místě bývalého německého reálného gymnázia bylo otevřeno české reálné gymnázium," vyprávěl Antonín Zgažar.

vlevo: Oznámení o otevření prvního českého gymnázia v Bruntále. foto: archiv školy

Ministerstvo však nechtělo založení gymnázia povolit kvůli nedostatku středoškolských profesorů ve městě. Když školští pracovníci neuspěli ani u moravskoslezské Zemní inspekce v Brně, rozhodli se osobně jet do Prahy.

Delegace byla v Praze 29. ledna 1946 přijata na ministerstvu školství a získala příslib, že se zástupci ministerstva přijedou do Bruntálu podívat, což se pak také stalo.

Město Bruntál navíc na sebe převzalo závazky, které jinak příslušely ministerstvu, že zařídí na vlastní náklady školu tak, aby vyhovovala vyučovacím účelům a postará se o byty pro učitele. Poté již nic nestálo v cestě otevření bruntálského gymnázia.

V druhém pololetí školního roku 1945/1946 bylo 21. března 1946 otevřeno první české Státní reálné gymnázium Bruntál. Škola byla umístěna v budově bývalého německého státního reálného gymnázia na rohu tehdejší Anglické ulice a třídy Maršála Stalina (dnešní Dukelská a Jesenická ulice).

Novodobé dějiny gymnázia

V posledních letech bruntálské gymnázium prošlo řadou změn. První z nich zapříčinila reorganizace Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kvůli ní bylo začátkem roku 2012 sloučeno se Sportovním gymnáziem ve Vrbně pod Pradědem.

„Název školy se tehdy změnil na Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál a vznikla dvě pracoviště školy, v Bruntále a odloučené pracoviště ve Vrbně pod Pradědem," vysvětlil změny profesor bruntálského gymnázia Antonín Zgažar.

Nový obor a žáci

K osmiletému a čtyřletému studiu přibyl čtyřletý obor se zaměřením na sportovní přípravu.

Na podzim roku 2012 bylo ke gymnáziu připojeno i bývalé Městské osmileté gymnázium Bruntál, které do té doby spadalo pod Základní školu a Městské osmileté gymnázium Bruntál ve Školní ulici sídlící v budově Petrina, fungovalo od školního roku 1993/1994. Žáci této bývalé školy po celý školní rok 2012/2013 chodili do původní budovy a od 1. září 2013 se přestěhovali do budovy v Dukelské ulici.

„Od 1. září 2015 se pak i žáci z odloučeného pracoviště ve Vrbně pod Pradědem přestěhovali do Bruntálu a střední škola ve Vrbně zanikla. V Bruntále a na území s rozšířenou působností tak zůstalo pouze jediné gymnázium, a to současné Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál sídlící v historické budově v Dukelské ulici," dodal Antonín Zgažar.

.

Gymnázium v Bruntále mělo prozatím devět ředitelů. Tím prvním, ředitelem českého gymnázia v Bruntále, byl Bohumil Ondroušek. foto: archiv školy

Učí se na maturitu

V současnosti navštěvuje každou třídu bruntálského gymnázia přibližně dvaadvacet žáků. Na maturitu se letos chystá 62 žáků ze čtyř posledních ročníků, dva ročníky jsou původní žáci bruntálského gymnázia, třetí ročník je složen ze žáků bývalého gymnázia Petrin a ve čtvrtém maturují bývalí žáci vrbenského gymnázia.

Maturitní ples i další akce školy pro veřejnost byly v letošním školním roce pořádány právě v duchu oslavy sedmdesáti let gymnázia, další, již proběhlou akcí byl listopadový Den vědy a 31. března se mohou všichni zájemci těšit na tradiční akademii pořádanou žáky gymnázia.

Předměty studia

Základní vyučující předměty všeobecného studia ve škole jsou stále stejné, co se však změnilo, je zvýšená nabídka volitelných předmětů a priorita cizích jazyků.

„Kdysi povinný ruský jazyk, který se vyučoval v počátcích fungování školy, nahradila angličtina, která spolu s jazykem německým a dalšími, byla předtím teprve jako druhý volitelný jazyk," sdělil Petr Melichar, současný ředitel Všeobecného a sportovního gymnázia Bruntál. V průběhu dějin a přeměn ve školství naopak skončily volitelné předměty, jako například strojírenství, zemědělství a základy administrativy.

Současný zájem o studium

„Zájem o studium gymnázia je setrvalý, ale kopíruje aktuální populační křivku v regionu," prozradil Petr Melichar. Škola totiž může zájemcům o studium nabídnout krom všeobecného vzdělání a dobré přípravy na vysokou školu také obor se sportovní přípravou.

Gymnázium se dlouhodobě snaží profilovat také v přírodovědných předmětech, jako jsou fyzika, chemie a biologie.

Měnily se budovy i jména

První české gymnázium na území Bruntálu bylo založeno 21. března 1946 a sídlilo v budově bývalého německého státního reálného gymnázia na rohu tehdejší Anglické ulice a třídy Maršála Stalina, tedy dnešní Dukelské a Jesenické ulice, kde je škola nyní. Gymnázium vystřídalo během doby svého fungování jak budovy ve městě, tak několikrát i svůj název.

Politické změny

V roce 1948 došlo k mnoha organizačním změnám ve školství, politice i společnosti, které se na životě školy odrazily. Gymnázia byla přeměněna na školy čtyřleté.

Po nástupu totalitní komunistické vlády opouští bruntálské gymnázium dosavadní ředitel Bohumil Ondroušek i většina tehdejších učitelů, dokonce byli vyloučeni dva studenti. „Z tehdejšího názvu Státní reálné gymnázium Bruntál vypadává slůvko státní, následující rok se název zúžil až na Gymnázium Bruntál," popsal změny v názvech školy profesor gymnázia Antonín Zgažar.

.

Mahenka. Takto přezdívají budovu v Mahenově ulici, kde pět let spolusídlila jedenáctiletá střední škola, na kterou bylo gymnázium v roce 1953 změněno. foto: Pavel Rapušák

Změna budov

Závažnější změna však přišla v roce 1953, kdy se gymnázium stalo spolu s místní základní školou součástí jedenáctileté střední školy, která byla umístěna ve dvou budovách, v budově bývalé národní školy v Mahenově ulici a v hlavní budově v ulici Dukelská.

„Na konci ledna 1958 se pak celá škola přestěhovala do opravené budovy bývalého německého chlapeckého semináře, dnes známého jako Petrin. Částečnou změnu k lepšímu přinesl až nový školský zákon z konce roku 1960, podle kterého se Jedenáctiletá střední škola v Bruntále rozdělila na dvě samostatné základní devítileté školy a na tříletou Střední všeobecně vzdělávací školu v Bruntále. Všechny tři školy zůstaly na Petrině," vyprávěl Antonín Zgažar.

.

Petrin. Budova bývalého chlapeckého semináře a také druhé místo, kam se muselo gymnázium na pětadvacet let přestěhovat. foto: Pavel Rapušák

Návrat zpátky

Všeobecně zaměřené střední školy se mohly názvem gymnázium pyšnit znova až v roce 1968, kdy se i délka studia opět protáhla ze tří na čtyři roky.

„V roce 1968 se i Střední všeobecně vzdělávací škola v Bruntále přeměnila opět v gymnázium, tenkrát čtyřleté, to však nutně potřebovalo nové prostory.

V letech 1979–1982 se podařilo uskutečnit generální opravu bývalé budovy státního reálného gymnázia v Dukelské ulici, kam se gymnázium v září 1982 přestěhovalo," vysvětlil návrat instituce zpět do Dukelské ulice Antonín Zgažar.

Po listopadu 1989 pak byla opět zřízena víceletá gymnázia a na bruntálské škole tak bylo vedle čtyřletého zavedeno i šestileté studium až do roku 2001. V roce 1995 se k němu přidala i možnost osmiletého studia a ve škole se opět objevily třídy od primy až po oktávu.

.

Tehdejší vzhled budovy na křižovatce Jesenické a Dukelské ulice, kde sídlilo první české gymnázium. foto: archiv školy

Názvy školy (původně se místo slova gymnázium používalo gymnasium)
1946–1948 Státní reálné gymnasium Bruntál
1948–1949 Reálné gymnasium Bruntál
1949–1953 Gymnázium Bruntál
1953–1961 Jedenáctiletá střední škola v Bruntále
1961–1968 Střední všeobecně vzdělávací škola v Bruntále
1968–2011 Gymnázium Bruntál
2012–současnost Všeobecné a sportovní gymnázium Bruntál
Budovy, kde gymnázium sídlilo
1946–1953 budova bývalého německého státního reálného gymnázia (ulice Dukelská – Jesenická)
1953–1958 budova bývalého německého státního reálného gymnázia a budova bývalé národní školy v Mahenově ulici
1958–1982 budova bývalého německého arcibiskupského semináře (Petrin, ulice Školní)
1982–současnost budova bývalého německého státního reálného gymnázia (ulice Dukelská – Jesenická)

První roky bruntálského gymnázia

Prvním ředitelem Státního reálného gymnázia v Bruntále, založeného v březnu 1946 se stal Bohumil Ondroušek, který byl z postu ředitele gymnázia v Hodoníně odvolán Moravskoslezskou zemskou radou a následně jmenován v Bruntále. Působil tu jeden profesor, jeden zatímní profesor, tři odborní a dva výpomocní učitelé.

Při otevření byla škola částečně opravena, učebny a schodiště vymalovány a zavedeno ústřední topení. „Vnitřní zařízení budovy, pokud bylo na konci války poničeno nebo odcizeno, bylo doplněno z majetku konfiskovaného Němcům," popisoval Antonín Zgažar, současný profesor bruntálského gymnázia.

Škola neměla své hřiště ani zahradu, tělocvična byla ve špatném stavu, chyběly sprchy a vyhovující umývárny. Navíc i veškerá literatura byla v němčině.

Na začátku fungování gymnázia se k zápisu přihlásilo 85 studentů a byly otevřeny čtyři třídy. Pravidelné vyučování se rozběhlo 22. března 1946. „Žactvo školy většinou tvořili žáci a žákyně z měšťanských škol, pouze jednadvacet žáků přišlo z různých středních škol z celé moravskoslezské země. Do konce školního roku zbývaly jen tři měsíce a učitelé i žáci měli možnost probrat jen to nejdůležitější, co bude potřeba do dalších ročníků," sdělil Antonín Zgažar.

.

První učitelský sbor nového bruntálského gymnázia. foto: archiv školy

„To vše komplikoval nedostatek českých učebnic, ve městě nebyla česká veřejná knihovna ani čítárna a ani jiné kulturní či vzdělávací instituce pro děti a mládež. Učitelé museli většinu studijních materiálů připravovat a opisovat," popisoval strasti prvních učitelů a studentů Antonín Zgažar.

Celkový prospěch studentů na konci školního roku byl i za těchto podmínek uspokojivý.

„Na počátku školního roku 1946/1947 bylo zapsáno již 139 studentů. V následujícím školním roce mělo gymnázium osm ročníků, tedy i první oktávu. S ní přišly v roce 1948 poprvé v historii města maturitní zkoušky v českém jazyce," dodal Antonín Zgažar.

Miriam Opletalová