Bruntál má milou tradici: každoročně vybírá jméno pro svůj nazdobený vánoční strom. Už jsme tu měli například Laskaváček nebo Radovánek. Letos se vánoční jedle jmenuje Jan z Roudna. Proč?

Jméno odkazuje na Roudno, kde strom vyrostl a křestní jméno Jan dostal po svém majiteli Janu Bachroňovi, který ho před půlstoletím lety zasadil. „Rodiče dělali v lese a z lesa si jej donesli. Tatínek jej zasadil. Byl to nálet a je neuvěřitelné, jak krásně vyrostl. Na zahradě jsme jich měli víc, ale postupně jsme si je brali. Tento byl poslední. Byla to poslední památka na tatínka. Zemřel před deseti lety,“ svěřila se Ludmila Vozihnojová, která strom nabídla občanům Bruntálu.

Krnované přišli do centra potěšit se světelnými dekoracemi.
Vánoční stromy v okrese Bruntál mezi prvními vločkami. Prohlédněte si galerii

Strom musel být pokácený, protože stál v zatáčce a překážel ve výhledu. Navíc komplikoval opravu plotu zahrady. Byl jednou z dominant Roudna. „Bylo nám líto jej pokácet a nechat spálit. Je fakt moc hezký, proto jsme jej nabídli, ať ještě poslouží,“ pokračovala Ludmila Vozihnojová, která se nyní stará o svou nemocnou maminku. Ta se těšila, že strom uvidí ještě aspoň v televizi. „Když jej řezali, nechala jsem si aspoň jednu větev, kterou tatínkovi ozdobíme na Vánoce hrob,“ dodala Ludmila Vozihnojová, která si zvyká na prázdnou zahradu.

Vánoční stromy v Bruntále tradičně dostávají jména prostřednictvím ankety. Jména většinou navrhují děti, které se pak účastní programu při slavnostním rozsvícení. Vzhledem k pandemii se na náměstí Míru letos žádné veřejné setkání nekoná a také rozsvícení se muselo obejít bez veřejnosti.