Moravskoslezský kraj bude 27. října oceňovat nejúspěšnější studenty středních škol, kteří dosáhli momořádných výsledků ve školním roce 2014/2015. Ocenění navrhují ředitelé středních škol ve dvou kategoriích jednotlivec nebo školní tým.

Střední odborná škola Bruntál bude mít na ceremoniálu svého studenta. Tomáš Jančo vyrůstá v zemědělské domácnosti a je tak k práci v oboru opravárenství veden od útlého věku. „Z úspěchů mám dobrý pocit. Dělal jsem prostě jen to, co jsem dobře uměl," skromně popsal Tomáš Jančo.

Vyhrál v celostátní soutěži opravářů

Tento šikovný student v uplynulém školním roce zvítězil v celostátní soutěži Opravář zemědělských strojů v Humpolci. Navíc reprezentoval školu na mezinárodní soutěži svářečů Zlatý pohár Linde ve Frýdku-Místku. V této soutěži v teoretické části dosáhl bodovým hodnocením na třetí místo. V praktické části se pak umístil na místě třináctém.

V minulém školním roce tento student úspěšně dokončil obor „opravář zemědělských strojů". V tom letošním začal studovat další obor: elektrikář pro silnoproud.

Naváže i ve druhém odvětví na své úspěchy? „Uvidím, jak mi půjde práce s elektřinou. Paní ředitelka Eva Nedomlelová říkala, že by nebylo špatné se nějaké podobně významné soutěže opět zúčastnit i v tomto oboru," řekl Tomáš Jančo.

V minulosti měla škola úspěchy například v barmanských soutěžích, ale kvůli úbytku zájmu studentů o tento obor se podobným projektům ve škole věnují čím dál méně. V současné době školu viditelně reprezentuje právě Tomáš Jančo, který dělá radost nejen sobě a rodičům, ale i vedení školy.

Příště se bude soutěžit v Bruntálu

„To víte, že jsem spokojená, protože se zviditelníme. A také protože tu soutěž budeme pořádat 10. května 2016. Vždy škola, jejíž student vyhraje, akci následující rok pořádá s tím, že se jí nezúčastní, protože je pořadatelem," prozradila ředitelka Střední odborné školy Bruntál Eva Nedomlelová.

Na akci, pořádanou v příštím roce, přijedou soutěžící z celých Čech a Moravy. Někteří z nich ještě za svůj život město Bruntál nikdy nenavštívili. Škola pro ně nachystá program, aby na něj jen tak nezapomněli. Zatímco žáci ostatních škol budou od rána soutěžit, jejich vyučující a doprovod budou mít nachystán jiný rozvrh. Vedení školy chce s pedagogickým doprovodem soutěžících studentů navštívit některou zajímavost v okolí. „Vše se musí stihnout za dopoledne, takže nemůžeme nikam daleko. Chtěli bychom s nimi navštívit vodní elektrárnu Dlouhé Stráně, ale asi to nestihneme," dodala Eva Nedomlelová.

MARTIN HON