V úterý 1. října od 16 hodin proběhne soutěžní odpoledne pro děti s knihovnickým skřítkem. Děti mohou až do pondělí 30. září navrhnout, jak by se měl bruntálský knihovnický skřítek jmenovat Kdo vymyslí nejvýstižnější, nejhezčí a nejnápaditější jméno, získá odměnu. Ta bude předána na slavnostním křtu v úterý 1. října.

Ve čtvrtek 3. října zase zájemci mohou přijít do knihovny na cestopisnou přednášku Jany Kočařové, povídání nazvané Tajemství Kavkazu začíná v 17 hodin.

Festival Divadlo na jednu noc v Krnově.
Téma festivalu Divadlo na jednu noc: světlo

Týden knihoven je celostátní akce na podporu četby a knihoven. Letos proběhne již 23. ročník. Letošním tématem je regionální historie. Při této příležitosti jsme se bruntálští knihovníci připojili k společnému projektu spolku Wikimedia Česká republika a Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a založili stránku Městské knihovny Bruntál na Wikipedii. Na této internetové straně se čtenáři dozví o historii i současnosti bruntálské knihovny.

Za první republiky působily v Bruntále německé knihovny, české knihy se půjčovaly ve školní knihovně české menšinové školy. Obecní knihovna byla otevřena 11. března 1922.

Mobilní telefon, ilustrační foto.
Poznámka Fidela Kuby: Budoucnost je tu

Po odsunu německého obyvatelstva po 2. světové válce začínají na podzim roku 1945 jednání o zřízení obecní knihovny pro české obyvatele ve městě. Jako termín otevření knihovny byl určen 15. únor 1947. První profesionální knihovník nastoupil v roce 1951.

Více se o bruntálské knihovně čtenáři dozví ZDE.

Kočovná divadelní společnost tvořená studenty krnovské pedagogické školy se letos inspirovala národním obrozením. Své představení Bývali Čechové statní jonáci předvedla na linhartovském zámku, ale i v Krnově a v Holasovicích.
Kočovné divadlo vsadilo na národní obrození a zpěv
Úzkokolejka Osoblažka se vrátila do března 1945 díky fanouškům vojenské historie. Ti názorně předvedli cestujícím, co se zde mohlo odehrávat v posledních dnech války.
Sezona na Osoblažce skončila válečnou bitvou o nádraží