Lidé v Bruntále už mají o jednu zdravotnickou službu navíc. V Nádražní ulici přímo naproti nemocnice sídlí nová oční ambulance. Zřídila ji zde Slezská nemocnice v Opavě jako své detašované pracoviště. V Bruntále je nedostatek řady lékařských profesí. “Na tuto zdravotní službu jsme netrpělivě čekali, dlouho jsme debatovali, jak rozšířit oftalmologické služby v Bruntále,“ poděkoval starosta Bruntálu Petr Rys řediteli Slezské nemocnice v Opavě a současně senátoru za Bruntálsko Ladislavu Václavcovi, který před časem přislíbil, že se zasadí o zlepšení zdravotnických služeb na Bruntálsku.

„Bruntálsko se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. Řada pacientů byla nucena hledat oční lékaře mimo region i v odlehlých částech kraje. Na základě opakovaných podnětů jsem oslovil naše oční oddělení, zda by bylo schopno personálně zajistit provoz ambulance v sousedním městě. Primářka Wandrolová mi sdělila, že část pacientů oční ambulance v Opavě tvoří pacienti z Bruntálu a s případným otevřením detašovaného pracoviště souhlasila. Do jednání v té době vstoupila společnost Optiscont, která nám nabídla podnájem v moderních opravených prostorách. O možnostech jsem následně informoval vedení Moravskoslezského kraje,“ prozradil ředitel Slezské nemocnice Ladislav Václavec.

Přírodní rezervaci Rejvíz v Jeseníkách decimuje kůrovec. Pracovníci CHKO Jeseníky Petr Šaj a Miroslav Havira stav lesního porostu pečlivě kontrolují.
Zvládne bez nás příroda kůrovce na Rejvízu?

Právě souhlas zřizovatele nemocnice Moravskoslezského kraje byl k otevření nové oční ambulance klíčový. „Naší prioritou je zajistit kvalitní a dostupnou péči všem občanům našeho kraje. Otevření detašovaného pracoviště oční ambulance v Bruntále, bylo jednou z možností, jak zajistit odbornou zdravotní péči pacientům v tomto regionu. Jsme rádi, že lékařům Slezské nemocnice není lhostejné zdraví obyvatel ze sousedního okresu a jsou ochotni za pacienty dojíždět,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Oční ambulance je v provozu v pondělí a čtvrtek od 07.30 do 14.30. Ve středu od 15 do 19 hodin budou lékaři pacientům měřit perimetry rozsah zorného pole. Prodejna optiky je otevřena každý pracovní den od 08 do 16.30 hodin.

„V oční ambulanci budeme provádět základní vyšetření a samozřejmě také léčit pacienty s vážnými poruchami zraku. Operace očí budeme provádět na sálech Slezské nemocnice v Opavě. Je možné, že v budoucnu dojde k rozšíření provozu ambulance i na jiné dny,“ sdělila primářka očního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Zdeňka Wandrolová. Vnímá jako výhodu pro pacienty, že si mohou hned na místě v prodejně optiky koupit obroučky včetně těch cenově nejdostupnějších. Nejlevnější brýle tu stojí 590 korun.

Stacionář Benjamín navštěvuje canisterapeutka s fenkami Crazy a Gilly. Starosta Krnova Tomáš Hradil a Šárka Bolatzká z Malého Café si prohlédli Benjamin a přesvědčili se,  jakou pohodu zde zažívají klienti díky novofundlanďanům.
Krnovská kavárna podpořila terapii s novofundlanďany